• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Lyssning

En bra lyssning är grunden när du mixar musik. Endast då kan du göra rätt val och urskilja alla dimensioner i ljudet. Här kan du bland annat läsa om hur du skapar en bra lyssningsmiljö i din hemmastudio.

Studiomonitorer

När du mixar musik är det viktigt att kunna urskilja detaljer i alla frekvensregister. För att kunna göra det behöver du ett par bra studiomonitorer. Studiomonitorer är högtalare som har till syfte att återge ljudet så exakt som möjligt. Vanliga högtalare som du har i stereon hemma förskönar ljudet, medan studiomonitorer ger en ärlig bild över hur musiken faktiskt låter.

Lyssna och jämför

En bra strategi när du ska välja studiomonitorer är att gå till musikaffären och be att få lyssna på flera olika modeller. Ta med en skiva med låtar som du har lyssnat mycket på, så att du vet hur det ska låta. Det ger dig något att jämföra med. Lyssna på hur olika register uppför sig högtalarna. Hör man botten? Hörs diskantregistret ordentligt? Lyssna och testa dig fram.

När du har bestämt dig för ett par studiomonitorer som passar dina behov och din budget, köp dessa och lär dig dem. Det gör du genom att lyssna ännu mer på musik genom dem. Då skaffar du dig koll på hur dina högtalare uppför sig.

Hörlurar

Ett bra komplement till dina monitorer är ett par hörlurar. Ett par slutna hörlurar är användbart till lyssning när du spelar in men går även bra att använda när du mixar. Att mixa enbart i lurar är inte att rekommendera. Då är det svårt att exempelvis få koll på stereobredden.

Hörlurar.jpg Foto: Pexels Variera volymen

När du mixar bör du variera lyssningsvolymen. Om du mixar på hög volym för länge kommer du att trötta ut dina öron snabbt. Växla mellan tre volymer. Ha en stark volyminställning, där du kan avgöra hur trycket i låten känns och en svag som lämpar sig bra för att lyssna på övre register. Komplettera med ett mellanläge. Genom att växla mellan dessa tre lägen kan du urskilja olika delar i låten samtidigt som du inte tröttar ut öronen lika fort.

Ta raster

Ta pauser ibland och var rädd om din hörsel. Om du sitter och mixar för länge kommer du bli trött och ha svårt att bedöma om det du gör är bra. Då är det bättre att gå ifrån en stund och sedan komma tillbaka med fräscha öron. Lyssna gärna på mixen i olika högtalare.

Akustik

Rummet påverkar lyssningen. Detta betyder att en mix som låter bra hemma kan låta annorlunda hemma hos kompisen. Det första rådet är att undvika att ha monitorerna i hörn. Där förstärks basen, vilket kommer att leda till att du får en missvisande lyssning.

Ett vanligt sätt att akustikbehandla ett kontrollrum är att tänka ”live end – dead end”. Principen går ut på att man dämpar området bakom monitorerna och låter övriga rummet vara fritt från akustikbehandling. Ställ studiomonitorerna på ett absorberande underlag (finns att köpa på musikaffären men går även att tillverka själv). Om monitorerna står direkt på, till exempel en hylla, kan vibrationerna gå ner i underlaget vilket leder till att basen blir grötigare.