• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Sånginspelning

Sången är det instrument som oftast får mest fokus inom populärmusiken. Det gör sånginspelningen otroligt viktig. Här hittar du tips som hjälper dig att göra den proffsigare.

Akustiken är viktig

Akustiken i rummet påverkar resultatet på din sånginspelning. Spelar du in i en hemstudio eller någon annan lokal med dålig akustik kan det vara knepigt att få till en bra inspelning.

Dämpa akustiken

Ett tips för att förbättra akustiken är att skaffa två stora skumgummi- eller akustikplattor och sätta ihop dessa till en skärm som ser ut som ett V. Placera micken inne i skärmen. På så sätt du dämpar bort det mesta av rummets negativa påverkan på sånginspelningen. Ett torrt sångljud är mycket enklare att bearbeta i efterhand med EQ eller reverb. Du kan även köpa specialgjorda reflektionsfilter i musikaffären.

Placera mikrofonen rätt

I amerikanska filmtrailers har du kanske lagt märke till att rösten ofta låter väldigt mörk och djup. Detta beror på proximityeffekten och är den basökning som uppstår ju närmare micken vokalisten placerar sin mun. Detta kan vara bra för närhetskänslan, eller dåligt för tydlighetens skull, beroende på situationen. För mycket bas kan grumla till en mix. Ett steg bort från micken brukar vara lösningen. Prova dig fram till en bra mickplacering.

Har du en text med mycket S, P eller T-ljud och inte kan hålla kontroll över dessa med de-esser eller puffskydd? Prova att flytta micken lite åt sidan, så att rösten inte träffar direkt på membranet.

"Grötiga" röster kan få en helt ny klang om du placerar micken så att sångaren får böja huvudet bakåt för att träffa rätt. På så vis sträcker man ut halsen på vokalisten och kan få ett bättre resultat.

Ha fokus på leadsången

Ha alltid fokus på en bra leadstämma. Se till att denna är så tydlig och bra som möjligt. Ibland passar det att dubba leadsången. Att dubba innebär att spela in en identisk stämma flera gånger. Ibland kan en dubb på leadsång göra susen. Ett Mauro Scocco-trick är att dubba en leadsång genom att viska in sångstämman eller ha en väldigt soft sjungen dubb. Smyg upp den i mixen så kan det hända grejer.

Körpaket i refränger kan vara mycket effektivt för att lyfta en låt. Men även om du gör en jättesnygg monsterkör i refrängerna, se till att du har en leadstämma som regerar över dessa. Tappa inte bort leaden!

Jobba med körstämmorna

Körstämmor mår ofta mycket bra av att dubbas. Har du ett arrangemang med körackord börjar du lämpligast med grundstämman, dubbar denna och arbetar dig uppåt. Fastnar du på en jobbig stämma så hoppa över den och fortsätt med nästa istället. I bland kan just mittenstämmorna i ett ackord vara svåra att få till innan de övriga har kommit på plats.

Dynamik kan man ofta undvika när man mixar ett körpaket. Komprimera kören hårt i mixen och smyg upp den tills den får låten att lyfta.

Sjung rent

Ge vokalisten en bra mix att sjunga på så att hon eller han kan göra sitt bästa. Det brukar sitta fint med en kort reverb och en svag komprimering. Ge också sångaren en bra grund att lättare kunna sjunga rent. Är det ett krångligt parti som dessutom har sparsamt med instrument, kan du programmera in ett tillfälligt spår med till exempel orgel eller piano. Det gör det enklare för sångaren att intonera.

Ett annat tips som har med intonation att göra är att skära bort mycket bas, nästan all bas i hörlursmixen till vokalisten. Detta kan göra underverk för den som har svårt att pricka tonerna.

Inspelningstips för sång

Det finns många bra klipp på webben om hur du spelar in sång. Här är en bra video från Jonas Mårtensson.