• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Musiken

Att hitta och välja rätt musik är ett måste som DJ. Här går vi igenom var du hittar och köper musiken. Och kom ihåg att spara musiken på flera ställen. En back-up är ovärderlig.

Hur får jag tag i musik?

Musiken konsumeras idag oftast via streamingtjänster och några egna kopior får du inte där. Från vissa DJ-program och appar går det visserligen att streama från Spotify. Men det är viktigt att komma ihåg att Spotify enbart är tillåtet för privat bruk. Det är bra att träna hemma på, men när du ska spela på en klubb behöver du ha med dig musiken.

Visst går det att hitta musik gratis på internet men det är inte att föredra. Främst av etiska skäl då artister och producenter borde få betalt för sitt jobb. Men du bör också köpa musiken för att kvalitetssäkra att det du spelar har bra ljudkvalitet.

”Rippade” mp3:or eller Youtube-downloads kanske låter bra i dina hemmahögtalare och i dina hörlurar. Men när du ska spela upp det i en större ljudanläggning är det risk att det låter skräp - till exempel med dålig basåtergivning.

Att köpa musik

Du kan köpa musik online på exempelvis iTunes, Traxsource och Beatport. Beatport är den populäraste sajten för DJ:s att handla på. Där är det lätt att hitta rekommenderad musik i olika subgenres. Nästan all musik kostar 1 euro eller 1 dollar per låt.

Kolla alltid efter ljudkvaliteten på mp3:orna innan du laddar ner något. Bit-raten bör vara 320 kilobyte per sekund. Mediaspelare kan läsa högupplösta filer i formaten wav och FLAC också men de filerna tar betydligt större plats.

Det finns också webbsidor som Bandcamp där artister kan sälja sin egen musik utan att gå via ett skivbolag. På Bandcamp går 70 % av intäkterna till upphovsmakaren.

Var lagrar jag musiken?

Låtarna du spelar är upp till dig att välja ut. DJ-utrustning med klubbstandard är INTE uppkopplad till internet. Du ska därför ha med dig musiken och den har de flesta på USB-minnen. Med USB-minnen behöver du inte släpa runt på CD-skivor utan de ger dig flera timmar musik - direkt i fickan.

Dagens spelare kan också spela CD-skivor som är lagrade med data, exempelvis med mp3-spår. En CD-skiva rymmer 700 Mb.

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 10 februari 2021