• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Spela trummor

Trummisens roll i bandet är ofta att bygga en grund för musiken att stå på. Ha gärna en öppen inställning till alla sorters musik. Genom att lyssna och förstå vad som är utmärkande för varje musikstil, kan du utveckla ditt trumspel och till slut hitta ditt eget unika uttryck.

Öva och få erfarenhet

Det är nyttigt att öva till inspelad musik. Spela också gärna med många olika musiker.

Teknik och koordination

Tekniken är viktig. Det svåraste kan vara koordinationen mellan händer och fötter. I början kan den enklaste takt kräva stor koncentration, men när du övar sätter du omedvetet grunden till din teknik.

Dynamik

Dynamik är något som kommer automatiskt när du blir säkrare i ditt trumspel. Genom att variera hur hårt du spelar får trumkompet liv. Du bör exempelvis inte spela jazz och latin med samma attityd som i hårdrock.

Spela lagom mycket

I början är det lätt att spela över, det vill säga spela mer och svårare än du behöver. Men med tiden lär du dig att trummisens viktigaste roll är att hålla ihop musiken. Det görs ofta bäst genom att spela så stadigt som möjligt. Bli inte förblindad av all teknik och alla ”fills” du lär dig. Försök istället att sträva efter att få musiken att kännas bekväm.

Sitt bekvämt

Försök att sitta så att armar och ben får en vinkel som är nära 90°. Det ska kännas bekvämt att spela trummor. Vänj dig med en personlig inställning på ditt trumset.

Två bra gigtips för trummisar

Så smart! Studiefrämjandets musikhandläggare och Clawfingers trummis, Micke Dahlén, har några riktigt bra tips till dig som är trummis och ska ut och gigga.

  1. Så gör du om virveln börjar krångla
  2. Så gör du om bastrumman inte är i slag

Trumspelets grunder

Det finns många bra filmer på webben om hur du lär dig spela trummor. Bland annat har Björns musikskola en serie i elva delar om trumspel.

Lär dig spela trummor - Del 1

Lär dig spela trummor - Del 2

Lär dig spela trummor - Del 3

Lär dig spela trummor - Del 4

Lär dig spela trummor - Del 5

Lär dig spela trummor - Del 6

Lär dig spela trummor - Del 7

Lär dig spela trummor - Del 8

Lär dig spela trummor - Del 9

Lär dig spela trummor - Del 10

Lär dig spela trummor - Del 11