• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Stämma gitarren

Visst vill du att ditt instrument alltid ska låta bra! Genom att lära dig stämma din gitarr, och att göra det dagligen, kommer du även få bättre gehör. Gitarren mår också bättre av att alltid vara korrekt stämd. Här får du tips på hur du ska göra och tänka.

Grundstämning

Strängarna på en gitarr är vanligtvis stämda i tonerna E, A, D, G, B och E - från den lägsta (tjockaste) till den högsta (tunnaste). Så här gör du för att stämma gitarren på ett enkelt sätt.

Använd stämapparat

Om du har en smartphone finns det flera gratisappar som hjälper dig att stämma gitarren. Det bli ett bra och enkelt hjälpmedel! Du kan givetvis också köpa en stämapparat för några hundralappar.

Stäm på gehör

Tryck ned strängen på femte bandet på den översta strängen, E-strängen. Jämför tonen med den näst översta, lösa strängen - A-strängen.

Om tonen är lägre på A-strängen skall denna spännas. Om tonen är högre ska den släppas. Målet är att få samma ton på dessa strängar. Du forstsätter sedan på samma sätt med D- och G-strängen. B-strängen stäms genom att du trycker in det fjärde bandet i stället för det femte och slutligen stäms E-strängen som vanligt med det femte bandet.

Stäm med flageoletter

En mer avancerad variant att stämma på är att använda övertoner och så kallade flageoletter. Du får fram dem genom att försiktigt lägga fingret över den femte och sjunde bandstaven. Du ska inte trycka ner strängen, bara lägga fingret så hårt att en ton bildas när du slår an strängen. Jämför tonen vid femte bandet på E-strängen med tonen vid sjunde bandet på A-strängen. När du kommer till B-strängen ska du jämföra 4:e bandet på 4:e strängen med 5:e bandet på 5:e strängen.

Ju snabbare tonerna vibrerar, desto längre ifrån är du. Försök att få vibrationerna att vara helt stilla.

Studiefrämjandet hjälper dig

Vill du bli ännu bättre på att spela gitarr? Vi har instrumentkurser för dig. Vill du starta ett band och hyra en replokal? Vi hjälper dig med det också. Starta en studiecirkel hos oss. Kontakta Studiefrämjandet på din ort!