• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Effekter

Valet av effekter beror helt på vad du vill ha för sound. Här kan du läsa om några av dem och vilka funktioner de har. Använd inte effekter om du inte vet varför du behöver dem. Lär dig hur de fungerar och experimentera.

Det finns massor av olika effekter. Ett tips för dig som är ny på att mixa är att använda dig av de effekter som följer med ditt inspelningsprogram. Här följer en lista på ett antal effekter samt vad de har för funktion. Effekterna kan se lite olika ut beroende på tillverkare. Här utgår vi ifrån de effekter som följer med Presonus Studio One (undantag De esser). Det spelar ingen roll vilket märke du använder. De som följer med ditt inspelningsprogram fungerar utmärkt.

Equalizer och kompressor

Till höger i menyn finns djupgående beskriviningar om equalizers och kompressorer, då dessa två verktyg är så pass grundläggande.

Reverb

Reverb simulerar ett rum kring ljudet. På de flesta reverb brukar man kunna ställa in ”room size” och hur dämpat rummet är. Beroende på vilken inställning du har kan du välja att placera ljudet i en kyrka, på en klubb och så vidare.

Reverb.jpg Foto: Burt von Bolton Chorus

Ett chorus gör att ljudet låter större genom att det förskjuts och dupliceras. Du kan välja hur många duplicerade ljud du vill ha med funktionen ”Voices”. "Spacing" anger hur mycket ljudet förskjuts mellan ljuden. Experimentera med LFO för att ändra karaktären på choruseffekten.

Chorus.jpg Foto: Burt von Bolton Flanger

En flanger är en effekt som på ett svepande sätt förflyttar ljudet från sida till sida. Du kan bland annat ställa in hur brett ljudet ska svepa och med vilken hastighet.

Flanger.jpg Foto: Burt von Bolton Phaser

Påminner om flanger fast påverkar främst diskantregistret.

Phaser (1).jpg Foto: Burt von Bolton Expander

Ger ökad dynamik. Det vill säga, skillnaderna mellan de högsta och lägsta ljudnivåerna ökar. Expandern sänker det som kommer under threshold-värdet och används bland annat vid brusreducering.

Expander.jpg Foto: Burt von Bolton Flerbandskompressor

Detta är en kompressor som komprimerar valda frekvenser. Den kallas ibland även multibandskompressor.

Multibandskompressor.jpg Foto: Burt von Bolton De esser

En sådan används för att ta bort vassa "s-ljud" i en inspelning. Den ger dig möjlighet att hitta frekvenserna som s-ljuden ligger i och att slipa ner dem. Range-ratten används för att hitta ljudet du vill reducera och threshold anger när reduceringen kickar in.

de esser.jpg Foto: Burt von Bolton Tremolo

Detta är en amplitudmodelerande effekt. Resultatet blir ett darrande ljud.

Tremolo.jpg Foto: Burt von Bolton Distorsion

En sådan förvränger ljudet och ger ett lite råare sound. Den här pluggen simulerar olika typer av distortioner. Fuzz till exempel, är en lite mjukare variant av dist. Vrid på ratten för mer effekt men tänk på att inte överanvända.

Dist.jpg Foto: Burt von Bolton