• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Mastring

Mastring är det sista steget i inspelningskedjan. Processen går ut på att finputsa ljudbilden. Ibland bestäms även ordningen på låtarna i mastringsfasen. Mastring innebär också att få låtarna på ett album eller en EP att passa ihop med varandra.

EQ och kompression är nyckeln

Vid mastring använder du dig av EQ och kompression för att lyfta fram ljuden i den färdiga mixen. Hur du arbetar med pluggarna beror på i vilket medium låten ska spelas. Dansmusik som ska spelas på en klubb mastras inte på samma sätt som till exempel en singer/songwriter-låt.

Limiter

Ofta används en så kallad limiter för att volymmässigt anpassa låtarna till musik som spelas på radio. En limiter är som en stark kompressor som ökar volymen och minskar dynamiken. På senare år har överanvändandet av limiter i mastringsprocessen gett upphov till det så kallade nivåkriget (loudness war). För att volymmässigt anpassa musiken till låtar som spelas på kommersiell radio krävs det att låtarna limiteras så pass hårt att ljudspåren pressas ihop och dynamiken försvinner. Klippet nedan illustrerar detta på ett bra sätt.

Ta hjälp av proffs

Du kan mastra en låt själv om du har kunskapen, men det vanligaste är att man skickar iväg materialet till någon som gör jobbet åt en. Sök på nätet efter mastringsstudios och fråga på forum om du är osäker på vilken du ska välja. Fördelen med att låta någon annan göra jobbet är att de som arbetar i en studio både har ett tekniskt kunnande, och  förmågan att lyssna på din mix med fräscha öron.