• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Förbered dig inför gig

Inför ett gig är det många praktiska detaljer som behöver stämma. En tumregel är att inte förvänta sig att någon annan fixar allt. Se till att ni själva har koll så att allt flyter på när det väl är dags för spelning.

Backline

När ni har ett gig bokat ska ni kolla förutsättningarna i lokalen ni ska spela i. Vad finns det för befintlig backline? Det vill säga, vilken utrustning finns redan på plats, och vad behöver ni ta med er?

Om ni ska spela på ett privat bröllop eller en fest måste ni förmodligen ta med er allt som behövs för en konsert. Om ni däremot ska vara på ett befintligt spelställe kanske det räcker med att ta med handinstrument. Ta reda på vad som gäller i god tid så slipper ni jobbiga överaskningar. Tänk på att ni som har en studiecirkel hos studiefrämjandet ofta har möjlighet att låna utrustning.

Soundcheck och linecheck

Förhållanden för att kolla ljudet kan se olika ut beroende på var ni spelar. På vissa ställen får ni genomföra en regelrätt soundcheck med en ljudtekniker som ser till att allt låter bra. Ibland finns inte den möjligheten. Då ska ni åtminstone försöka få till en linecheck och testa att utrustningen fungerar som den ska. Kolla upp vad som gäller på just det stället ni ska spela på.

Hålltider

Kolla med arrangören vilka tider som gäller. När ska ni vara på plats och lasta in utrustning? När är soundcheck eller linecheck? Hur mycket speltid har ni? När är det er tur att gå på scenen? När kan ni rodda ner all utrustning och åka hem?

Stageplot

En stageplot är en ritning som visar vilka instrument, mickar och annan utrustning ni kommer att använda er av, och var på scenen ni vill att allt ska stå. På så sätt är ljudteknikern förberedd när ni dyker upp och det kommer gå mycket smidigare att koppla in grejerna. Gör en stageplot och lämna i god tid till arrangören.

MaidaVale Stageplot (1).jpg Foto: Maidavale Viktiga småsaker

På en spelning kan det vara lätt att glömma småsaker som gör giget lättare. Det mesta går säkert att låna av andra band, men det är skönt att slippa jaga en stämapparat eller plektrum in i det sista. Vet du exempelvis att du behöver en handduk eller en flaska vatten på scenen - ta med sånt hemifrån.

Gigtips från Battering Ram

Bandet Battering Ram från Filipstad ger dig här sex bra tips på hur du förbereder dig inför ett gig.

  1. Skriv på sociala medier
  2. Gör checklistor
  3. Ta med extra grejer
  4. Ta reda på vad som finns på plats
  5. Förbered soundcheck
  6. Sälj merchandise

Två bra gigtips för trummisar

Så smart! Studiefrämjandets musikhandläggare och Clawfingers trummis, Micke Dahlén har några riktigt bra tips till dig som är trummis och ska ut och gigga.

  1. Så gör du om virveln börjar krångla
  2. Så gör du om bastrumman inte är i slag