• Language

  Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

De vanligaste misstagen låtskrivare gör

Hur skriver man egentligen den perfekta låten? Den där låten som både har ett bra hantverk och det konstnärligt unika. Texten nedan är fritt översatt från en artikel med Jason Blume. Jason är en amerikansk låtskrivarcoach som bland annat har skrivit boken ”6 Steps to Songwriting Success”.

Bra eller wow?

När jag leder workshops och coachar låtskrivare och artister, stöter jag ofta på en utmaning. Det är när jag berättar att jag tycker de har skrivit en låt som är tekniskt perfekt - utan uppenbara brister. Jag ber dem att klappa sig själva på axeln. Få låtskrivare blir någonsin så bra på sitt hantverk.

Men här kommer den verkligt utmanande delen: Jag säger att, trots att låten är perfekt, saknas den där "wow-faktorn". Låten saknar element som skulle göra att ett musikbolag eller en artist väljer just den låten framför andra välproducerade låtar.

Oväntad feedback

Det här påminner mig om en milstolpe i min egen låtskrivarkarriär. Under flera år skickade jag låtar till ett musikförlag som alltid refuserade dem. Jag blev avvisad om och om igen.

Men en gång samarbetade jag med en professionell låtskrivare som nyligen hade skrivit en stor hit. Det här var första gången jag fick chansen att skriva ihop med ett proffs i branschen. Resultatet blev en låt som inte bara överträffade allt jag gjort tidigare, utan också var en produktion med toppmusiker och en fantastisk sångare.

Jag var övertygad om att killen på musikförlaget skulle älska vårt nya mästerverk. Men istället för ett kontrakt eller ett långsiktigt samarbete, fick jag en komplimang som både var upplyftande och nedslående samtidigt.

Killen på förlaget berömde mig för att äntligen ha skrivit en låt som var lika bra som låtarna hans ”signade” låtskrivare regelbundet producerade. Samtidigt påpekade han att min låt, trots sin höga kvalitet, inte stack ut bland de tusentals låtar han hade.

Jag blev först helt knäckt, men i efterhand inser jag att låten faktiskt tog mig ett stort steg framåt i min utveckling.

Tips till er som söker "wow-faktorn"

Låt din låt mogna under några dagar innan du lyssnar på den igen. Det gör dig mer objektiv och det blir lättare för dig att bedöma kvaliteten.

Skriv ut texten och läs den noggrant, rad för rad. Fråga dig själv om du har använt följande tekniker som kan skilja de "bra" låtarna från "wow-låtarna":

 • Har du fångat lyssnarens uppmärksamhet med en öppningsrad som får låten att skilja sig från mängden? (Några exempel är Lizzos "Truth Hurts" och Drakes "Moment 4 Life").
 • Finns textfraser som är så unika att de skulle få en musikförläggare att omedelbart vilja signa dig och din låt?
 • Är din låt så nyskapande att en artist skulle känna sig tvungen att ta med den i sin repertoar?
 • Har du kommunicerat ditt budskap på ett tydligt och gripande sätt, så att lyssnaren förstår vad du vill säga?

När det gäller melodin, fokusera på detta:

 • Har du tydliga rytmiska melodier som skiljer verserna från refrängerna och ger varje del av låten sin unika karaktär?
 • Har du valt en annan tonart i refrängerna för att skapa kontrast med verserna?
 • Har du någon snygg melodislinga eller en minnesvärd instrumental hook som genomsyrar hela låten och gör den igenkännbar?
 • Har låten något "magiskt ögonblick”? Exempelvis ett oväntat ackord eller en ton som tar låten till nästa nivå? (Ett exempel är än den låga ton som ackompanjerar ordet "låg" i Garth Brooks signaturlåt, "Friends In Low Places”).

Om du är artist, tänk även på följande:

 • Har du något unikt i din sång som gör den igenkännbar direkt?
 • Passar din låt ihop med den identitet du vill uttrycka som artist?
 • Skiljer sig produktionen och arrangemanget i din låt från konkurrenternas och ger den en unik känsla?

Att ställa sig dessa tuffa frågor, att söka professionell feedback och att vara öppen för kritik kan hjälpa dig att skapa låtar och produktioner som går bortom "bra" och sträcker sig mot det "wow" du letar efter.

Fortsätt att utmana dig själv och sträva efter att göra ditt bästa. Resultatet kan bli enastående!

Jason Blumes originalartikel hittar du här.

Gå en studiecirkel och lär dig skriva låtar

Hör av dig till Studiefrämjandet på din ort så får du hjälp att ta dig vidare med musiken. Kontaktuppgifter hittar du här.

 • Text: Daniel Forsberg
 • Senast ändrad: 27 september 2023