• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Hur du håller i basen

Visst är det härligt med inspiration när man spelar - när all tidsuppfattning bara försvinner! Tänk på att du sitter eller står rätt, så att du inte får ont och skadar dina handleder.

Hur du håller i basen

Till en början är det bra om du sitter ner och spelar. Låt kroppen på basen vila mot låret och sitt rak i ryggen. Greppa halsen med vänsterhanden och låt högerhanden slappna av mot strängarna.

Har du ett axelband kan du ställa dig upp. Ställ in en bra längd på axelbandet så att basens kropp vilar mot höften. Tänk på att aldrig någonsin släppa halsen med vänsterhanden. Släpper axelbandet och du inte håller i basen, kommer du garanterat få stämskruvarna i pannan, och basen ligger trasig på golvet. Håll i halsen och använd högerhanden när du kopplar in basen, stämapparaten eller bara försöker trassla ut sladden.

Vänsterhanden

Vänsterhanden bestämmer vilka toner som skall klinga genom att du trycker ner strängen mot greppbrädan och bandstavarna. Ha som vana att pressa ner strängen så lätt och avslappnat som möjligt. Annars finns det risk för att du blir trött i fingrar och handled.

Försök också att trycka ner strängen så nära det främre bandet du kan, utan att du vidrör det. Ditt finger ska alltså vara nära bandstaven men inte på.

Försök att låta varje finger få sitt eget band. Pekfingret används vid band 1, långfingret vid band 2 och så vidare. Detta gör att du kommer att kunna spela snabbare med hela vänsterhanden än om du bara spelar med ett finger.

Tummen bör placeras ungefär på mitten av halsens baksida, ungefär i mitten av handen. På så sätt får du ett stabilt grepp och maximal styrka i samtliga fingrar. Flyttar du tummen utanför det greppet märker du snart att du blir trött i fingrarna och har svårare att nå alla banden.

Högerhanden

När man spelar bas med fingerspel använd oftast pekfinger och långfinger. Låt tummen vila mot exempelvis mikrofonen för att få ett bra stöd, och låt pek- och långfinger röra sig avslappnat över strängarna. När du använder fingerspel kan du spela snabbt, ha bra kontroll över anslaget (styrkan på tonen) och få ett basigt och mjukt ljud. Om du vill få mer kraft i ljudet kan du använda plektrum.