• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Öppna ackord

Att börja med ackord gör att det snabbt blir roligt att spela gitarr. Dessutom kan du lära dig många olika låtar på kort tid. Låt oss också reda ut en sak - ackorden B och H är samma ackord. Olika skolor lär ut olika namn.

Lär dig de vanligaste ackorden

En första övning är att ta två ackord, exempelvis A och D, och byta mellan dem. Vissa ackord är lätta att ta - det svåra är att byta mellan dem. Gå långsamt framåt. Prova sedan att byta mellan D och G och sedan mellan G och A.

Det här kommer att öva upp din koordination i fingrarna och när du gått igenom övningen kommer du garanterat att ha koll på dessa ackord. Många gånger räcker det faktiskt med tre ackord. Du kommer att ha hundratals låtar att välja på om du behärskar ackorden D, G och A.

Nästa steg är att fylla på med fler ackord. Några som används mycket är G, A, B7, C, D, E, F, Em, Am och Dm. Lär dig att kunna byta snabbt mellan alla dessa. Det bästa är att lyssna på en låt, skriva ner vilka ackord som ingår och öva, öva och öva.

Tips: Lägg märke till vilka fingrar som ska användas var på greppbrädan. Det brukar stå där du hittar ackordfigurerna. Det verkar till en början oviktigt men du tjänar på det i längden.

Genomgång öppna ackord

Det finns många bra gitarrklipp på webben. Här är ett klipp där Richard Säfsten visar hur man spelar öppna ackord.