• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Förberedelser

Innan ni går in i studion eller trycker på record i inspelningsprogrammet är det ett par saker ni bör tänka på. Ägna mycket energi åt förberedelserna. Då sparar ni både tid och pengar senare.

En bra låt är grunden

Det viktigaste av allt är att ha en bra låt. Att spela in en halvtaskig låt i förhoppning att prylar och pluggar ska göra den bra är att jämföra med att titta på en dålig film på världens bästa och dyraste hemmabiosystem. Är låten inte bra och färdig innan ni går in i studion, kommer det heller inte bli ett bra resultat i slutändan.

All tid ni lägger på förberedelser är tid ni vinner i studion. Läs mer om hur man skriver låtar under Skriva låtar.

Repa ordentligt

Om inte alla kan sin del av låten finns det risk att dyrbar studiotid försvinner helt i onödan. Även om ni spelar in hemma och har all tid i världen tenderar inspirationen att tyna bort vid för många tagningar. Då kan det vara svårt att ladda om. Var ordentligt inrepade så går allt smidigare i studion.

Arrangemang

En sak som är skönt att slippa i inspelningsfasen är diskussioner om låtens arrangemang. Till exempel när gitarrerna ska komma in, hur sång och körer ska samspela och så vidare. Här kan det vara bra att hämta inspiration från andra låtar. Men framför allt - tänk till i förväg!

Förproduktion

Förproduktion är en enklare inspelning där ni testar arrangemanget och hör hur väl ni spelar tillsammans. Spela gärna in på mobilen. Ljudkvaliteten spelar mindre roll i det här skedet. Det viktiga är att ni kan höra låtens höjdpunkter och eventuella brister.

Att spela in efter klick

Många inspelningar mår bra av att spelas in efter click track (eller klick på svenska). Syftet är att göra inspelningen stadigare och tajtare. Klicket fungerar som en metronom och ställs in efter hur många bpm (beats per minute) låten går i.  Är ni ovana med att spela till klick är det bra att öva ordentligt i förväg. Att spela dåligt till klick kan förstöra hela svänget och ge ett svagt slutresultat.