• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Händer och fingrar

Lär dig bra handställning och fingerteknik redan från början. Det är viktigt för att du ska få upp flytet när du spelar. Du kommer tjäna på det i längden, och får lättare att lära dig mer avancerade låtar senare.

Handställning

För att kunna spela avslappnat och med flyt är en riktig handställning viktig. Du slipper också problem med kramp om du gör rätt. Handen ska ha formen som du får av att hålla något runt. Fingrarna ska komma i rät vinkel mot tangenterna. Handleden ska inte hänga ner, utan vara i samma höjd som handen.

När du spelar lite fortare är det viktigt att du inte är för spänd i handleden. En viss svikt måste till för att du ska slippa kramp.

Piano hands.jpg Foto: Pexels Fingersättning

Lär dig bra fingerteknik redan från början. Det är viktigt för att du ska få upp flytet när du spelar. Öva på att spela alla durskalor med rätt fingersättning. Du kommer tjäna på det i längden, och får lättare att lära dig mer avancerade låtar senare.

Högerhanden

Spelar du en D-durskala med höger hand, från D upp till Ciss använder du först tumme (D), pekfinger (E), långfinger (Fiss), tumme (G), pekfinger (A), långfinger (B), ringfinger (Ciss) och slutligen lillfinger (D). Från och med nu kallar vi fingrarna från tumme till lillfinger för 1, 2, 3, 4 och 5.

KlaviaturFingersättningHöger.jpg Foto: Nicklas Hovberg Vänsterhanden

För vänster hand blir det: 5 (D), 4 (E), 3 (Fiss), 2 (G), 1 (A), 3 (B), 2 (Ciss). Öva gärna med en hand i taget innan du tar båda händerna samtidigt. Det kan vara klurigt i början, men det är häftigt när det sitter. Spela fram och tillbaka tills det känns bekvämt. Var extra noga med att få till flytet när tummen åker in under handflatan.

KlaviaturFingersättningVänster (1).jpg Foto: Nicklas Hovberg

Båda händerna samtidigt

När du fått båda händerna att fungera utan ansträngning är det dags att spela med båda händerna samtidigt. Spela uppåt i skalan (åt höger) med högerhanden samtidigt som du spelar nedåt med vänsterhanden.

Tips: På syntar kan du transponera (stämma upp eller ner) tonerna, vilket gör att du kan spela alla tonarter genom att bara spela C-durskalan.