• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Hur du håller i gitarren

Visst är det härligt med inspiration när man spelar - när all tidsuppfattning bara försvinner! Tänk på att du sitter eller står rätt, så att du inte får ont och skadar dina handleder. Som nybörjare kan det vara enklast att sitta ner med gitarren. Sitt rakt och ha gitarren i ditt knä, parallellt med din ryggrad.

Vänsterhanden

Vänsterhanden ska avslappnat kunna nå första bandet. Tänk på att varje finger ska ansvara över sitt eget band - pekfingret på första bandet, långfingret på andra o.s.v. När du trycker ner en sträng mot greppbrädan bör du komma så nära bandstaven som möjligt men inte PÅ den. Om du trycker ner strängen på en bandstav kommer tonen bli kort och tråkig. Likaså om du trycker ner den långtifrån, då blir det strängrassel.

Högerhanden

Högerhanden kan du lägga med handryggen mot stallet. Det gör att du får bra kontroll på strängspelet och det blir lätt att dämpa strängarna. Plektrumet håller du mellan tumme och pekfinger, som att det vore en penna . Nu är det bara och sätta igång. Tänk på att vara avslappnad och att inte spela i för långa intervaller.