• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Repa

Här får du tips på hur du och ditt band kan repa så effektivt som möjligt, hittar spelglädjen samt förbereder er inför den kommande spelningen.

Repa inför spelning

För att göra ett så bra intryck på scenen som möjligt är det bra att ha i åtanke hur ni vill att spelningen ska gå till och hur ni vill uppfattas som band. En del av dessa råd är övergripande eftersom mycket är individuellt utifrån genre och smak. Använd tipsen som ett stöd och försök att hitta ett sätt som funkar för er.

Genrep

Genrepet är det sista repet innan spelningen och kan hållas antingen i replokalen eller om möjligt i konsertlokalen. Det är en viktig del i förberedelserna inför ett gig. På genrepet låtsas ni som att det är en riktig spelning och gör precis som ni ska göra senare på giget. Övergångarna mellan låtarna är en av de saker som bygger showen och det är bra om dessa sitter på genrepet.

Vill ni använda er av mellansnack som övergångar mellan låtarna bör ni tänka på hur det ska vara - exempelvis roligt, coolt eller mystisk. En annan form av övergång kan vara att den ena låten går in i den andra. Variera övergångarna så att det inte blir enformigt. Bestäm även hur, när och om ni vill presentera bandet och vem som gör det. Stå också som ni planerar att göra på scenen och låtsas att det är skarpt läge. Då är ni förberedda när det väl gäller.

Uttryck

Bestäm er för vilket uttryck ni vill ha och vilken känsla ni vill förmedla på scenen. Det kan handla om hur ni ska röra er och hur ni ska se ut. Ett tips är att titta på videoklipp med artister ni gillar och som är i samma genre som ni. Härma det ni tycker ser coolt ut - till exempel Aviciis vevande med ena armen eller hårdrockarens klassiska headbanging framme vid baskaggen.

Det här kan vara ett första bra steg i att sedan hitta sitt eget unika uttryck. Tänk på att det kan ta ett tag innan ni hittar rätt. Sätt en riktning och låt er egen stil växa fram successivt längs vägen.

Setlista

När ni har lärt er låtarna i repertoaren kan det vara en god idé att sätta ihop en setlista. En setlista är den låtordning ni har på konserten. Ett övergripande råd är att ni lägger tid på att diskutera fram en setlista som passar just ert band.

Vill ni gå ut stenhårt för att sedan låta publiken andas ut i en ballad i slutet av spelningen? Eller föredrar ni att börja med något lugnare och spara krutet till sist? Det viktigaste är att ni kommer överens om något som känns bra och sedan kör på det så att alla vet vad som gäller.

Klocka tider

Om ni har ett festivalgig är det mycket noga att ni håller tiden. 30 minuter på scenen inkluderar mellansnack och att plocka med instrument. Samma sak gäller på hårt uppstyrda klubbgig när flera band ska spela. Det är dock inte alltid ni måste hålla tiden på sekunden, men när det väl behövs är det bra att ha klockat genrepet. Då vet ni exakt hur långt ert framträdande kommer att bli.

Kom förberedd

För att få bort en del av den nervositet som gärna infinner sig innan en spelning bör ni vara väl förberedda. Repa in er låtordning noga. Kan alla sina delar ordentligt kommer saker att gå per automatik när nervositeten slår till uppe på scenen.

Replokal 1.jpg Foto: Studiefrämjandet Repa för inlärning

När ni har dragit ihop ett band och alla är taggade för att komma igång, är det bra att fundera över vad ni har för ambition med musiken och vart ni vill nå som band.

Sätt upp mål

Ett tips inför första repet är att snacka ihop er om hur ni vill att repen ska gå till och vad ni vill uppnå. Låt alla i bandet dela med sig av sina förväntningar och lägg er på en lämplig ambitionsnivå efter det. Det kan lätt bli splittringar i bandet om ni har olika visioner om vart ni vill nå med musiken.

Vill ni lira "bara" för att det är kul? Har ni som mål att göra er ett namn i hemstaden? Vill ni turnera eller spela in en platta? Vilket specifikt mål ni väljer spelar ingen större roll. Huvudsaken är att ni är överens med vad som gäller.

Tillsammans bör ni också prata om vad ni har för konkreta delmål med bandet. Vill ni kanske delta i Livekarusellen eller stå på någon av Nemisscenerna? Att sätta upp delmål kan göra det lättare att behålla motivationen när ni repar.

Repa smart

Det finns olika sätt att lägga upp ett rep på. Man kan vara spontan, men det kan vara praktiskt att ha ett upplägg bestämt i förväg.

  • Repa effektivt. Märker ni att ni tappar fokus är det bättre att ta en paus istället för att stå och slamra.
  • Håll tiden. Boka in reptider som passar alla och kom i tid.
  • Öva hemma. Gå igenom vad ni behöver kunna till nästa rep.
  • Öva extra mycket på de svåra delarna i låtarna. Nöt det som är knepigast tills det sitter.
  • Spela in delar av repet. Lyssna om det låter som ni har tänkt er och om alla håller tempot.
  • Be om hjälp och låt andra ge er feedback. Er lokala musikhandläggare kan ge er konstruktiv kritik om vad som är bra och vad som kan bli bättre.