• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

DJ

En DJ (discjockey) väljer låtar och spelar inspelad musik på en tillställning, oftast genom ljudfiler. En DJ kan också skriva och producera egen musik.

Historia

Från grunden härstammar DJ-tekniken från 70-talet när disco blev populärt och den inspelade musiken ersatte liveband på många klubbar. Musikformaten som fanns då var främst vinylskiva och kassettband.

För att kunna växla låtar behövdes två stycken vinylspelare, så den ena kunde spela medan man bytte skiva på den andra. Spelarna kopplades in till en mixer och tidiga mixers hade bara volymknappar. För att göra snygga övergångar mellan låtarna utvecklades tekniken beatmatching.

Vinylspelare Foto: Mostphotos

Olika typer av DJ:s

Som DJ kan du välja att spela egen eller andras musik. En DJ som främst spelar egen musik, t.ex Avicii är oftast lika mycket en producent som artist och framför sin musik genom att vara DJ. Fundera på vilken typ av DJ du vill vara.

Hobby-DJ

Har oftast en mindre anläggning och spelar mest hemma eller vid egna fester.

Hyrd DJ

Spelar ofta på exempelvis bröllop, fester, sportevenemang och har med sig egen eller hyrd utrustning. De flesta DJ:s som spelar på barer och klubbar är också ofta hyrda, men har inte med sig egen utrustning.

Bar-DJ

Spelar på barer och pubar - oftast utan dans.

Klubb-DJ

Spelar på nattklubbar. En klubb-DJ är ofta en så kallad Resident DJ. Det innebär att man är en ”hus-DJ” som spelar återkommande på just den klubben.

Artist-DJ

Skriver och producerar egen musik och framför den live genom att DJ:a.

DJ bakom artister

Spelar bakgrundsmusik och stöttar en eller flera artister som sjunger eller rappar på scenen.

Radio-DJ

Spelar musik på en radiostation.

Studiefrämjandet hjälper dig

Hör av dig till Studiefrämjandet på din ort för att få hjälp att komma igång. Ofta anordnar de också DJ-kurser och DJ-workshops som du kan anmäla dig till.

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 10 februari 2021