• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Kablar och kontakter

Här går vi igenom de vanligaste kablarna och kontakterna. Detta kommer du ha användning av både i replokalen och i studion.

Kablar

En kabel är antingen balanserad eller obalanserad. I en balanserad kabel delas signalen och går igenom två ledare i sladden. En obalanserad kabel har bara en ledare. Fördelen med en balanserad kabel är att den har mindre brus.

Telekabel

Detta är en instrumentsladd för exempelvis bas och gitarr. Det finns både balanserade och obalanserade telekablar. En balanserad kabel kännetecknas ofta av två svarta streck som omger hanen. Telekabelns kontakt finns även i miniformat, exempelvis för hörlurar. Den kallas då ofta för minitele eller 3,5-millimetersplugg.

Midikabel

Den här kabeln används till midikontroller och ljudkort. Anslutningen kallas DIN och har fem stycken stift på hanen.

XLR-kabel

Det här är en standard för mikrofoner och mikrofonförstärkare. Den används också till digitala anslutningar som exempelvis AD/DA-omvandlare. Ibland kallas den också för Canonkabel eller kort och gott bara mickkabel.

RCA-kabel

Den här kabeln är vanligt förekommande ihop med stereoanläggningar och på en del ljudinterface. Den har ofta röd/vita eller röd/svarta kontakter. Ofta kallar man den även för phonokabel.

USB-kabel

De flesta moderna keyboards har både MIDI- och USB-portar. Med USB kan man kommunicera direkt med datorn utan MIDI-interface.

Kontakter

En kontakt kan antingen vara hona eller hane. En kontakt av typen hona har hål i sig som kan kopplas samman med hanen, som istället har ett stift eller en pinne.