• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Gitarr

Här går vi igenom hur en gitarr är uppbyggd och stämd. Du lär dig också grunderna i ackordspel och får tips om hur du kommer igång med ditt spelande.

Om gitarren

En gitarr består av kropp, hals och huvud. Strängarna (av nylon eller stål) går från stallet på kroppen via sadeln till stämskruvarna på huvudet. På en elgitarr sitter elektroniken på kroppen. Där finns mikrofoner, ton- och volymkontroll samt utgång för ljudkabeln. Akustiska gitarrer använder sin kropp även som resonanslåda.

Gitarrens strängar

Nerifrån och upp kallas strängarna E H G D A E. Tänk dig ramsan En Halt Groda Dansar Aldrig Ensam. På en elgitarr brukar den tunnaste E-strängen ha en tjocklek på 009-011 gauges och den tjockaste E-strängen 042-046 gauges.

Du kan behöva tillbehör som plektrum, axelband, förstärkare och sladd till din elgitarr.

Tonernas namn

Att veta vad tonerna heter och var de ligger är ett måste. Utan den kunskapen tar det dig evigheter att förstå skalornas lägen och hur barréackord fungerar. Lär in sträng för sträng. Börja uppifrån och gå nedåt. Om du bara vet vad varje sträng heter är det inte så svårt.

Höjda och sänkta toner

Mellan heltonerna ligger halvtonerna. Mellan t.ex. F och G ligger både F# och Gb. En höjd ton får tecknet # och ändelsen -iss (ex. Fiss). En sänkt ton får tecknet b och ändelsen -ess (ex. Gess). Ett sänkt E och A får bara ändelsen -ss. Det skulle låta så konstigt annars.

Gitarrmikrofoner

Det finns vanligen två stycken mikrofonmodeller -  humbucker och single coil. Single coil-mikrofonen är byggd med EN spole och låter rent och fint, medan humbucker-mikrofonen har TVÅ spolar och låter lite kraftigare.

Humbucker.jpg Foto: Burt von Bolton 

Single coil.jpg Foto: Burt von Bolton 

Få en renare ton i din gitarr

Tobhias Ljung på Studiefrämjandet Örebro-Värmland visar hur du får en renare ton i din elgitarr och får bort oönskade strängljud och övertoner.