• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Digitalt musikskapande

Digitalt musikskapande innebär att du skapar musik med datorn, och använder den både som kompositionsverktyg, instrument och mixer. I vissa fall kan du ersätta datorn med en surfplatta eller smartphone. Här får du tips för att komma igång.

Musikproduktion eller digitalt skapande?

Digitalt musikskapande och musikproduktion i allmänhet kan vara svårt att skilja på. I det här avsnittet pratar vi därför bara om musik som kan produceras helt digitalt. INTE om inspelning av sång, akustiska instrument och instrument som kopplas in via ljudkablar.

Digital Audio Workstation (DAW)

Inom digitalt musikskapande används ofta benämningen DAW - Digital Audio Workstation. Det innebär att man använder en maskin för produktion och inspelning av musik. En DAW är hjärtat i den moderna musikstudion och består oftast av en dator med särskild programvara för musik- och ljudproduktion samt ett särskilt ljudkort.

Framgångsrika artister

Några exempel på stora artister som använder datorn som huvudinstrument är Calvin Harris, Deadmau5, Kygo och Zedd.

Studiefrämjandet hjälper dig vidare

Ta gärna kontakt med Studiefrämjandet på din ort för tips och råd när det gäller digitalt musikskapande. På vissa håll kan du även låna eller hyra in dig i en befintlig studio. Studiefrämjandet anordnar också seminarier och kurser i studioteknik och musikproduktion.

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 17 februari 2021