• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Skaffa dig ett gig

Att öva hemma är skoj, men att spela inför publik är en svårslagen känsla. Här får du tips på hur du gör för att skaffa dig ditt första gig - på privatfesten, nattklubben eller bröllopet.

Klubbgig

När du känner dig redo för ett gig är det dags att börja kontakta barer, klubbar med flera. Nära kontakter, vänner och andra som kan rekommendera dig är ett bra sätt att få in en fot.

Annars kan du alltid skicka ett mail till någon på spelstället du är intresserad av och fråga artigt vem du kan kontakta gällande spelningar. Ofta står mailadresser utskrivet på hemsidor till restauranger.

Klubbar kommer förmodligen vilja veta mer om vem du är och hur erfaren du är. Därför är det bra att ha en inspelad mixtape på ca en timme som speglar din musikstil. Ha en länk till den i mejlet.

Ett bra första gig på en klubb kanske handlar om att värma upp ett tomt dansgolv. Men det ger också erfarenheter och gör dig redo för att spela inför folk senare.

När det handlar om mindre ställen som barer kan det vara bra att besöka stället dagtid, presentera dig och fråga hur deras musikupplägg är och om du kan få provspela. Förhandla inte om pengar på dina första gig. I början är det viktigare att skaffa sig erfarenhet. Den är ovärderlig. Om du gör ett bra jobb kan det leda till fler spelningar och då kan ersättning komma på tal.

Musikerförbundet erbjuder tabeller för lämplig ersättning. Seriösa krögare matchar det. Kolla tarifferna här!

Privata gig

Kom överens i förväg vilken musik arrangören önskar och vad besökarna vill höra. Det är inte säkert att du bara kan spela det du själv tycker om. De som anlitar dig förväntar sig kanske något helt annat. Ta alltid betalt vid privata tillställningar som kalas och bröllop.

Vid spelningar är det bra att tänka på att saker ofta tar längre tid än beräknat. Du kommer behöva transportera dig till giget, och arrangören kommer kanske vilja att du också står för utrustningen och tar med dig den dit. Ha med dig det när du förhandlar om gaget.

Om du inte har egna bra högtalare bör arrangören hyra en ljudanläggning. Och i vissa fall även en stabil DJ-bänk.

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 10 februari 2021