• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Samplingar och loopar

Bra verktyg i din digitala musikverktygslåda är samplingar och loopar. Här kan du verkligen vara kreativ och möjligheterna att hitta snygga och coola ljud är oändliga.

Sampling

En sampling innebär en ”provtagning” eller en bit av ett ljud. Det kan handla om att spela in ett enstaka ljud som exempelvis en ljudeffekt. Men en sampling kan också vara en längre ljudfil eller rentav en hel refräng.

Samplingar av ljud utgör också basen i vissa mjukvarusyntar. I en pianosynt har man samplat ljud från ett riktigt piano eller flygel, och därefter satt ihop dem på ett sofistikerat sätt för att få helheten att låta som ett komplett pianoinstrument.

Loop

En loop är en bit ljud som man upprepar för att skapa ett musikaliskt mönster. Looping är bland annat vanligt vid trumredigering. Man samplar en eller ett par takter av ett trumspel, kopierar det x antal gånger och lägger dem efter varandra.

Skaffa samplingar och loopar

Det finns tjänster på nätet som du kan prenumerera på där du kan få tillgång till mängder av färdiga ljudfiler, instrumentslingor och loopar. Detta är något som många använder idag.

En sådan tjänst är Splice. En prenumeration där kostar från 8 dollar per månad. När du har skaffat ljudfiler kan du pussla ihop en låt utan egentligen behöva spela något instrument själv. Detta kan vara en perfekt start för att komma igång med kreativiteten.

Även exempelvis Garageband har många färdiga slingor och loopar i sitt bibliotek som du kan använda.

Genom att leta på nätet kan du också hitta samplingsbibliotek där ljudfiler är gratis. Det finns också e-postlistor du kan skriva upp dig på, vilka erbjuder både gratis samplingar och andra köperbjudanden för ljudbibliotek. Det finns hur mycket som helst att hitta. Behöver du 300 bastrummor att välja mellan kan du ge dig sjutton på att du hittar ett sådant bibliotek också.

Den mest samplade loopen någonsin

Sex sekunder från låten "Amen, brother" med the Winstons från 1969 sägs vara den mest samplade och loopade delen genom tiderna. Loopen har använts av Skrillex, David Bowie, Salt-N-Pepa och många flera. Lyssna och hör om du känner igen den!

Fler begrepp att känna till

Som digital musikskapare och musikproducent finns det många ord och begrepp som är bra att hålla koll på. Här är några av dem.

In the Box

Att producera musik helt och hållet utan extern hårdvara.

BPM

Beats Per Minute. En skala för att beskriva musikens tempo.

EDM

Syftar på musikgenren Electronic Dance Music. Allting förutom rösterna är elektroniskt producerat.

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 19 februari 2021