• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Månadens reservat

Hopajola arrangerar månadens reservatsguidningar tillsammans med Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen och lokala föreningar.  Vi visar ett smultronställe i länet och samtidigt vill vi förmedla kunskap om naturen. Nedan hittar ni kommande reservatsguidningar.

Tips!
Information, kartor och vägbeskrivning till länets samtliga naturreservat och nationalparker finns på Länsstyrelsens hemsida. Där finns också en utskrivningsbar krysslista som anger vilka reservat som ligger i respektive kommun i länet.

Guidningar 2024

Ons 24 april. Fagning & naturaktiviteter i Tjälvesta

Välkommen att hjälpa Länsstyrelsens personal att vårstäda Tjälvesta äng, som är månadens reservat i april. Du deltar så länge som passar dig. Medtag fika. Vi bjuder på korv. Tag gärna med arbetshandskar, kraftiga skor eller stövlar samt lövräfsa, lövkorg eller tålig presenning om du har. Ett mindre antal redskap kommer finnas att låna.

Samling sker kl 9 vid Snavlunda förskola. Parkering finns även vid hembygdsgården. Vi kommer gå till slåtterängen på västra sidan av Kyrkesjön. Tid: kl 9-14. Vid frågor, ring Lena Björk 010-224 87 68.

Samarr: Hopajola, Länsstyrelsen, Naturskyddsföreningen Askersund och Studiefrämjandet.

Ängsfagning
Fagning är en viktig del i ängskötseln. Genom att kratta bort gamla löv ser vi till att växterna kommer igång på våren. Det är också viktigt att få bort nedfallna grenar och kvistar, för att underlätta slåttern senare på sommaren.
Sommartid är ängen en fantastisk oas, med en mängd växter och djur som trivs i ljusöppna, varma miljöer, t ex backsippa, svinrot, smörbollar. De är alla beroende av att ängen sköts.

Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.


Lör 25 maj. Bioblitz: Artjakt i Kilsbergskanten

Naturinventeringar i och runt Svenshyttan, ett naturreservat med höga naturvärden. Hjälp oss gärna att leta arter!

Tid: 7-14. Basläger nära Garphyttans nationalpark. Läs mer om bioblitzen på bl a hopajola.se. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet och länets naturföreningar.

Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.


Lör 29 juni. Hjälp oss bekämpa invasiva växter i Karlslund!

I vårt län finns flera arter som tyvärr vållar stora problem, då de tränger undan våra inhemska vackra ängsblommor. Denna dag kan både barn och vuxna hjälpa till att bekämpa jättebalsamin, en invasiv främmande art som är lätt att rycka upp. Tag gärna med egna arbetshandskar och lite fika. Vi fixar sopsäckar och Hopajola bjuder på något att grilla. Hur många säckar kan vi få ihop?

Tid: 10-14. Var med så länge du vill & orkar! Samling och basläger är längst ner i Barnens trädgård i Karlslund, mot Rosta gärde. Vid frågor, kontakta Ankie, 072-546 01 05. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Örebro kommun, Naturskyddsföreningen Örebro, Studiefrämjandet.

Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.

Du kan även se kommande guidningar via Hopajolas Facebook

Genomförda guidningar 2024


Fre-mån 26-29 jan. Hjälp till att räkna vinterfåglar! 

Vinterfåglar Inpå Knuten är en av vinterns mest populära naturaktiviteter. Det är enkelt och vem som helst kan delta! Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 26-29 januari 2024, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Alla rapporter är värdefulla!

Läs mer & anmäl dig på: www.vinterfaglar.se


Lör 17 feb. Snöskovandring i länets största mosse - Föranmälan!

Välkommen med på en tur i månadens reservat, Skagerhultsmossen, som ligger i Laxå och Lekeberg kommun. I området trivs bl a vadarfåglar, orrar och tranor. Snöskor finns att låna. Vid snö går det också bra att ta med sig egna skidor. Vi avslutar med att tända en brasa och grilla vid stugan. 

Tid: 10.30-14. Samling sker vid föreningsstugan Olstorp, väster om reservatet. Begränsat antal platser. Föranmälan sker till natur@hopajola.se. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen Västernärke.

Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.


Lör 23 mars. Vildmarksvandring för nybörjare i Blecktjärnsskogen

Välkommen på en lugn men lite tuff vandring genom bl a månadens reservat Blecktjärnsskogen i Hällefors kommun, och delar av Lokadalen. Tillsammans bildar de med andra reservat i området länets största vildmarksområde, som påverkats av vatten och dess framfart genom landskapet. Vi vandrar genom naturskogar som tidigare präglats av brand. Medtag eget fika och lunch.

Tid: 10-15. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen Hällefors.

Vägbeskrivning till samlingsplatsen i Lokadalen:
Från Karlskoga följer du väg 205 norrut mot Lokadalen. Samlingsplatsen/parkeringen ligger söder om Lokadalen till höger sida av vägen (från KGA), Hopajola kommer skylta och/eller ställa ut beachflagga utmed vägen.

Här hittar du exakt plats: https://maps.app.goo.gl/EjQbgJc1bXTriHpZ6

SWEREF 99 TM
N: 6599457
E: 471607

WGS84
lat: 59,53251
lon: 14,49802

Varmt välkommen att kontakta oss om du inte skulle hitta rätt:
Ankie Rauséus, verksamhetsledare på Hopajola. Telnr 072-546 01 05.

 

Läs mer om reservatet & hur man hittar dit.