Månadens reservat
Hopajola arrangerar månadens reservatsguidningar tillsammans med Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen och lokala föreningar. Vi visar ett smultronställe i länet och samtidigt vill vi förmedla kunskap om naturen. Nedan hittar ni kommande reservatsguidningar.

Tips!
Information om länets samtliga naturreservat och nationalparker finns på Länsstyrelsens hemsida. Där finns också en utskriftsbar krysslista som anger vilka reservat som ligger i respektive kommun i länet.
Reservatsguidningar 2022
Lör 23 juli. Sinnesvandring på ängarna i Runsala
Träna din naturnärvaro i Runsala som är månadens reservat och ligger i Askersunds kommun. Vi testar att använda olika sinnen för att uppleva ängen och dess innevånare. Ta med fika, något att sitta/ligga på och solskydd. Om du har flora och eller lupp/förstoringsglas ta med den. Samling sker vid parkeringen i reservatets norra ände. Tid: 9.30-12.30. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet m fl.
Läs mer om reservatet Runsala och hur man hittar dit. Länk
Lör 20 aug. Artrika odlingslandskap, bin & groddjur
Vi besöker månadens reservat Stora Kortorp, en gård i Hallsbergs kommun med lång odlingshistoria. Markerna hålls fortfarande öppna med betande djur vilket gynnar ett stort antal växter som behöver hävd för att inte konkurreras ut av andra arter. Gården ligger som ett öppet öga i ett stort barrskogsområde. Efter lunch kan man följa med på spaning efter guldsandbi och silvergökbi i Nyckelhultsskogarna söder om Tisaren, där ett samarbetsprojekt pågår för att gynna vilda pollinatörer. Tid: kl 9.30-12.30. Samling sker vid gården Stora Kortorp, ca 14 km sydost om Hallsberg. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Samhällsbyggnad Sydnärke, Närkes Insektsförening, Hallsbergs naturskyddsförening.
Läs mer om reservatet Stora Kortorp och hur man hittar dit. Länk
Lör 24 sep. Invigning av Nittälvens entré Kolbron
Invigning av Nittälvens nya entré, med guidningar och aktiviteter för både unga och gamla. Tid: 11-ca 15. Läs mer på arrangörernas webbplatser närmare inpå. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Hällefors Naturskyddsförening m fl.
Lör 29 okt. Hitta vilse - Hur hittar jag hem med & utan hjälpmedel?
I månadens reservat Sundsjömarken, i Hällefors kommun, hittar vi en mosaik av myrar, gammelskogar och stilla skogssjöar. Här måste du ta dig fram i obanad terräng utan markerade stigar. Därför bjuder vi in till övningar i att navigera i terrängen. Vi provar att använda karta och kompass. Vi tittar lite på hur vi kan använda gps-funktionen i våra smarta telefoner. Dessutom får vi träna på att läsa naturen och att hitta rätt utan hjälpmedel. Medtag fika, och gärna kompass om du har. Samling sker vid reservatstavlan vid Sundshyttan. Tid: 11-15. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet m fl.
Läs mer om reservatet Sundsjömarken och hur man hittar dit. Länk
Lör 19 nov. Ljusvandring vid Fagertärnk
Vi ger oss ut på en trolsk vandring runt den mytomspunna sjön Fagertärn. Vad är en gast för något? Och vem kan tämja himlens fåglar? Varför är näckrosorna i Fagertärn röda? Genom sagan letar vi svar tillsammans i det tilltagande mörkret. Du behöver ha med dig ficklampa/pannlampa, ordentliga skor, kläder efter väder, varmt att dricka, samt fika som ej kräver eld - då eldstad saknas i reservatet. Tid: 14-17. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet m fl.
Läs mer om reservatet Fagertärn och hur man hittar dit. Länk
Lör 10 dec. Sveafallen annorlunda
Besöka Sveafallen i december? Ja varför inte. Om du är nyfiken på att följa med på en tur i den södra orörda delen av reservatet ska du följa med. Vi kommer att fundera över Stenbulten, beskåda stupet vid Bergtjärnen, studera den lilla utedass grytan, och glädjas åt den orörda grova skogen i reservatet. Vandringen är ca 3 km, med fika vid Bergtjärnen.
Samling vid Domedagsparkeringen. Åk förbi infarten till Berget, fortsätt ca 200 m. Parkeringen är där industrispåret korsar vägen. Tid: 11-14. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet m fl.
Läs mer om reservatet Sveafallen och hur man hittar dit. Länk
Skogen står i regel vit och stilla, det susar endast svagt någonstans. Svårt att säga var, nära eller fjärran. Ljudet endast lever där, med sin ton av vidd och evighet. Det är storskogens andhämtning.
/Sven Rosendal, ur boken “Korpar”. Om: Sven V Rosendahl (riksarkivet.se)
Genomförda guidningar 2022
Lör 29 jan. Granskog & granskogsfolk i Nora
Följ med till månadens reservat Dalbotorpsravinerna i Nora kommun. Vi följer en kort lättvandrad stig (ca 2 km) i ravinlandskapet och lär oss om hur människan och granen erövrade Sverige. Medtag fika. Samling vid reservatets parkering. Tid: 10.30-13. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Nora Naturskyddsförening m fl.
Lör 19 feb. Sportlovsaktiviteter i Kroksjöskogen, Fasaskogen
Äventyrlig vandring (ca 4 km) i Kroksjöskogen. Vi letar grottor, kolarkojor och besöker Odens källa. Kanske ser vi spår av djur? Samling sker vid Rönningshyttan. Glöm inte varma kläder & matsäck! Tid: 10-13. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Degerfors Naturskyddsförening, Fasaskogens vänner m fl.
Sön 27 mars. Trösälven – ett av Mellansveriges finaste vattendrag
Välkommen på en guidning i Trösälven som är månadens reservat i mars. Våra duktiga guider berättar om varför älven och dess omgivning anses så värdefull, sett ur ett naturvårdsperspektiv. Vi lär oss även mer om flodpärlmusslan, och varför den trivs i älven.
Lör 30 april. Månlandskap, natur- & kulturhistoria i Lejaskogen
Denna dag firar vi vårens ankomst med en tur till det trolska och hemlighetsfulla reservatet Lejaskogen i Lindesbergs kommun. I skogens mitt finns ”månlandskapet” som det kallas i folkmun. Samling sker vid parkeringen nära gruvområdet, i reservatets sydöstra del. Medtag gärna fika. Tid: 10-13. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Örebro läns museum, m fl.
Lör 28 maj. Småkrypspaning vid Lundby äng i Viby
Familjedag vid det nya reservatet Lundby äng, med sina mäktiga lövträd och frodiga strandängar vid Vibysjön. Vi spanar fåglar och letar småkryp både i vatten & på land. Samling sker vid badplatsen vid Hästhagsudden. Tag med fika. Grillmöjlighet finns. Tid: 10-13. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Hallsberg Naturskyddsförening, Studiefrämjandet m fl.
Läs mer om reservatet Lundby äng, och hur man hittar dit. Länk
Sön 26 juni. Familjeutflykt - Bland fjärilar & getter i Tåsta
Familjeutflykt till Tåsta som är månadens reservat och ligger i Örebro kommun, mellan Glanshammar och Tjugesta. Tillsammans spanar vi blommor, fjärilar och andra roliga insekter. Har vi tur får vi även träffa getterna från Halvarshags gård som betar i området. Samling sker vid reservatets västra parkering, nära bilvägen. Glöm inte lite fika/matsäck! Tid: kl 10-13. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Halvarshags getgård, Studiefrämjandet m fl.
Läs mer om reservatet Tåsta, och hur man hittar dit. Länk