Sök naturvårdsbidrag
Har du ett naturvårdsprojekt som du vill söka bidrag för? Hopajola stöttar både kommunala åtgärder och projekt inom ideella föreningar. Här nedan tipsar vi även om fler vägar att söka finansiering för naturvårdsinsatser.
Sök bidrag från Hopajola
Hopajola delar ut pengar till skydd och vård av biologiskt värdefulla naturområden i länet, till praktiska åtgärder som stärker den biologiska mångfalden och till naturvägledning. Vi stöttar både små och stora naturprojekt, både kommunala och projekt inom ideella föreningar.
Projektansökningar tas emot löpande, beslut tas fyra gånger per år.
- Ansökningsblankett till Hopajola som PDF
- Ansökningsblankett till Hopajola som Word fil
I ansökan ska dessa frågor besvaras:
- Vad söker ni bidrag för?
- Varför vill ni göra projektet?
- Hur ska ni gå tillväga?
- Tidsplan?
- Fler finansiärer?
- Budget
Hopajola behöver ha ansökan senast 2 veckor innan styrelsemötet.
Deadline för 2021 års ansökningar är 3/2, 4/5, 24/8, 9/11.
Skicka ansökan via e-post till: natur@hopajola.se
eller via vanlig post till:
Hopajola
Slottsgatan 13A
703 61 Örebro
____________________________
Regionens vilt- & naturvårdsbidrag
1902 föddes Erik Rosenberg. Han var en av vårt lands främsta ornitologer och var även tidigt ute när det gällde att se sambanden mellan spridning av miljögifter i naturen och en ökande fågeldöd. Erik Rosenberg var också en viktig tillskyndare av och idégivare för att föreslå dåvarande landstinget att inrätta en vilt- och naturvårdskommitté.
Vilt- och naturvårdskommittén startade under slutet av 1930-talet som ett organ för att dela ut ”skottpengar” på kråkor. Senare innefattades även andra skadedjur. På 1950-talet omformulerades uppdraget till att stödja naturvårdsinsatser inom länet.
Kommittén har varit rådgivande till regionstyrelsen i ärenden som rör vilt- och naturvård. Kommittén ville bl a genom bidragsgivning skapa engagemang och möjlighet till praktiskt genomförande av konkreta vilt- och naturvårdsprojekt.
Från och med hösten 2019 hanteras Regionens vilt- och naturvårdsbidrag i Region Örebro läns nämnd för regional tillväxt.
Ansökan till Region Örebro län
Ideella föreningar och andra har möjlighet att söka medel från Region Örebro län till konkreta naturvårdsprojekt. Vid behandling av ansökan kommer frågor som naturvårdsnytta, behov, engagemang och samarbete att tas upp vid bedömningen. För att nämnden skall kunna göra en korrekt bedömning skall ansökan innehålla information om ansvarig, målsättning, bakgrund, genomförande, kostnad, karta/ritning, ev medfinansiering och kontaktpersoner. Efter projektets genomförande skall en kortfattad återrapportering ske.
Sista ansökningsdatum: 15 februari 2021.
Läs mer om naturvårdsanslaget här.
Ungdomens naturstipendium
Region Örebro län vill med detta stipendium dels stimulera ungdomar till aktiva insatser för naturen i länet, dels bidra till att Erik Rosenbergs namn och viktiga arbete för naturskyddet inte faller i glömska.
Stipendiebeloppet är på 10 000 kr och delas ut årligen. Stipendiet kan sökas av ungdomar upp till 18 år. Man kan också nomnera någon annan. Ansökan kan göras enskilt eller i grupp, genom grundskola, förskola, naturskyddsorganisation eller annan förening. Stipendiet delas ut till ungdom/ungdomar boende i Örebro län.
Den naturskyddsinsats som kan motivera stipendiet ska vara genomförd eller pågående samt omfatta åtgärder/projekt utförda inom Örebro län. Insatsen för vilket stipendiet delas ut ska planeras och genomföras med följande utgångspunkter som grund:
- Främja naturvården i länet genom praktiskt naturvårdsarbete.
- Att gynna växter och djur eller hela livsmiljöer.
- Påverka opinionsbildning för ökade satsningar på naturvård och naturskydd.
- Sprida kunskap om naturvård och naturvärden.
Region Örebro län är enväldig jury och dess beslut i stipendieärenden kan inte överklagas. Utdelning av Ungdomens naturstipendium brukar ske i december.
Länk till mer info om Ungdomens naturstipendium
LONA-bidrag
Här hittar du information kring den lokala naturvårdssatsningen, som även kallas för LONA. Inom LONA kan kommunerna söka medel till naturvårdsprojekt från Länsstyrelsen. Föreningar kan också söka bidraget i samverkan med en kommun.