• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Bli naturguide

Bli naturguide – eller om du redan är guide, anta utmaningen och utveckla din guideteknik. 

Att guida väl är en konst. För att vara med på en kurs ser vi helst att du har grundläggande kunskaper om djur, natur och ekologiska samband. I kurserna tar vi fasta på att utveckla pedagogiken och ledarskapet som en guide behöver för att göra en guidning till ett äventyr och angenäm upplevelse. Artkunskapen är mycket viktig, så är också kunskapen om gruppen och gruppdynamiken. I Örebro län finns idag drygt 60 naturguider. De flesta av dessa har gått våra naturguidesutbildning.

Kurserna är uppdelade i tre steg om vilka du kan läsa nedan.

Steg ett - Grunden

Grunden ger dig möjligheten att utbyta erfarenheter, reflektera över och utveckla dina guidekunskaper. Kursen riktar sig till dig som vill bli en ännu bättre guide och redan guidar lite i naturen för föreningar, företag eller turister.

 

Steg två - Utveckling

Denna utbildning utvecklar ditt guidande inom vissa områden. Det kan vara rent guidetekniskt, men också inom olika tema. Vi har utbildningar inom klimatguidning, guidning i odlingslandskapet, kemikalieguidning, berättarteknik osv.

Steg tre - Utmaningen

Välkommen till en utveckling av dina guidekunskaper! Utmaningen är en workshop för dig som leder guidekurser eller är en guide som gått minst två av våra utbildningar och guidat mer än fyra gånger det senaste året i någon av våra organisationer. Utmaningen innebär att vi går djupare in på vårt naturvägledande. Vi kanske bjuder in en dramapedagog, guidar med filmning, får och ger respons till varandra. Utmana dig själv: vad är du rädd för i en guidesituation?

 

Människor tittar nyfiket i lupp Hopajola Foto: Kajsa Grebäck