• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Två projektledare som älskar naturen!

Läs Hopajolas intervjuer med två projektledare i länet som båda har Friluftsliv som uppdrag; Lotta Sörman på Naturskyddsföreningen i Nora och Abdifatah Banaeimon på Studiefrämjandet.

Lotta Sörman, projektledare Friluftsliv i Nora
Intervjuer Friluftslivets år 2021

Vem är du?  
Jag är pedagog på Nora Naturskola och jobbar även 20% på Fritidsbanken.

Vad är din koppling till Friluftslivets år?
Jag är projektledare för Friluftsliv i Nora (FIN) som är en del av “Friluftslivets år”. Naturskyddsföreningen i Nora är projektägare och vi samarbetar med Nora kommun och vänder oss till ovana friluftsutövare, barn i årskurs 4-6 och till beslutsfattare i kommunen.

Vad händer framöver inom projektet?
Vi har massor av lovaktiviteter för barn hela sommaren i Nora kommun. Vi har förbättrat och skyltat om flera promenadslingor runt om i kommunen tillsammans med Digerbergsalliansen (DIGA) och kommunekologen. 

På grund av pandemin har vi inte kunnat genomföra så många publika arrangemang som det var tänkt, men människor vill ut och röra sig. Genom skyltning och information på sociala medier underlättar vi för fler att upptäcka nya områden och röra sig mer.

Vi har också varit med och initierat och invigt Nora kommuns egna första vindskydd, pratar mycket med friluftssföreningarna i kommunen och har genomfört många friluftsaktiviteter för grundskolan och Komvux. Projektet har även genomfört fortbildningar med naturturismföretag.

Hur uppstod ditt eget intresse för natur och friluftsliv?
Jag bodde på landsbygden när jag växte upp och har alltid gillat att åka skidor, skridskor och bada. Det var det vi gjorde på fritiden. Jag och kompisar gillade att tälta och jag genomförde min första fjällvandring med en kamrat när jag var 18 år. Sen var jag fast!

Vad gillar du att göra i naturen?
Åka skidor, vandra, paddla, simma, åka långfärdsskridskor, laga mat, plocka bär och svamp, cykla, kolla på fåglar, växter och djur, springa. Och bara vara!

Har du någon favoritplats eller naturtyp i länet du gärna besöker?
Min närmaste sjö Dammsjön vid Pershyttan är jag vid nästan varje dag. Jag gillar att bada och kolla på hur det förändras dag för dag. Jag gillar gammelskog med många tallar och fina slåtterängar, som Björskogsnäs i Hällefors och Garphyttans Nationalpark.

Finns det något tips du vill ge andra när det gäller att uppleva naturen?
Ge er ut, ta med matsäck, sätt er på ett fint ställe kanske med utsikt, sitt tyst och lyssna, lukta, känn in lugnet. Eller gå en guidad vandring eller en kurs i utematlagning, kajakpaddling, skridskoåkning eller terrängcykling. Då upptäcker ni att vistelsen blir roligare när en kan mer!


Abdifatah Banaeimon, projektledare ”Samlad kraft för Luften är fri – Friluftslivets år 2021 i Örebro och Värmlands län”. 

Intervjuer Friluftslivets år 2021

Vem är du? 
Jag heter Abdifatah Banaeimon och är projektledare och författare. Jag har gått från att vara naturovan till nybliven naturvägledare. 

Vad är din koppling till Friluftslivets år?
Jag arbetar som projektledare i Studiefrämjandets projekt ”Samlad kraft för Luften är fri – Friluftslivets år 2021 i Örebro och Värmlands län”. 

Vad händer framöver inom projektet?
Just nu befinner vi oss i en svår tid på grund av rådande pandemisituation och konsekvenserna är tydliga. Väldigt många föreningar har drabbats och många verksamheter blev inställda. Men vi ser ljuset och vår förhoppning är att de flesta föreningar kommer igång med sina aktiviteter redan nu under hösten.  

Hur uppstod ditt eget intresse för natur och friluftsliv?
Redan som barn var jag kär i naturen, jag älskade att besöka naturområden men också fotografera naturen! Tyvärr förstörde inbördeskriget både landet men också min dröm att bli naturfotograf.

När jag kom till Sverige bodde jag mina första år i Hällefors som ligger i natursköna Bergslagen. För några månader sedan träffade jag Kajsa Grebäck och Hala Buraq från Naturskyddsföreningen och blev inspirerad av dem. De övertygade mig att gå den gröna promenaden i Karlskoga. Den dagen gavs nytt liv åt mitt intresse för natur och friluftsliv igen. Nu har mitt intresse gått över till att jag vill bli naturguide i framtiden, så att fler ska få uppleva det jag idag upplever i naturen.

Vad gillar du att göra i naturen?
Jag gillar att vara i naturen, filosofera och koppla av. Att vara i naturen är ju bra för båda kroppen, hälsan och själen. 

Har du någon favoritplats eller naturtyp i länet du gärna besöker?
Karlslund är ett härligt kultur- och naturhistoriskt område. Där finns promenadleder, cykelvägar och många annat sevärdheter. Jag och mina barn tycker alltid att det är kul att vara där och hitta på egna aktiviteter och fika. 

Finns det något tips du vill ge andra när det gäller att uppleva naturen?
Det är finns massor med attraktiva naturområden att uppleva i närområdet. Man behöver inte åka långt för att ha en stund för sig själv och må bättre både fysiskt och psykiskt. Stress är idag en vanlig orsak till en hel del av sjukskrivningar, och friluftsliv är ett sätt för människan att hitta sig själv och ett enkelt sätt att röra på sig som minskar stressen.

Fler tips är:

  • Våga ta kontakt med lokala föreningar som anordnar friluftsaktiviteter.
  • Våga vara nyfiken i naturen, då hittar du många fina utflyktsmål.
  • Våga ta det första steget och gå ut i naturen.

 

  • Publiceringsdatum: 18 maj 2021