• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Biologiska mångfaldens dag 22 maj 2024!

Den 22 maj är det Biologiska mångfaldens dag som FN har instiftat. I år sker hundratals aktiviteter runt om i landet för att uppmärksamma vikten av biologisk mångfald och varför den måste bevaras. Två av aktiviteterna i Örebro län arrangeras av Hopajola, Örebro kommun, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet och flera av länets naturföreningar.

Biologiska mångfaldens dag har sedan 2017 etablerat sig som en av de största temadagarna om natur i Sverige och med undantag för pandemiåren har det årligen arrangerats mellan 200 och 330 aktiviteter per år för att fira den biologiska mångfalden.

I år uppmärksammas dagen i Örebro län med två Bioblitzar (artjakter).

Vad är en Bioblitz?
En Bioblitz är en naturinventering där man under en begränsad tid (oftast 24 timmar) undersöker ett områdes flora och fauna. Under Bioblitzen försöker man hitta och artbestämma så många arter som möjligt på ett begränsat område. Aktiviteten involverar både experter och amatörer, för att öka intresset och kunskapen om naturen.

– För mig handlar den biologiska mångfaldens dag om att uppmärksamma nya världar. När man får följa med andra ut i naturen och lära sig nya arter väcks en nyfikenhet och fascination för alla dessa medvarelser som finns runtomkring oss. Jag själv brukar gå runt i min trädgård och kollar efter insekter och växter, och det är så kul nu när allt börjar vakna till liv. Vi vill att fler ska få uppleva och lära sig mer om naturen och dess arter, så varmt välkomna att följa med oss under dessa bioblitzar, säger Ankie Rauséus, verksamhetsledare på Hopajola. 

Artrapportera för Bioblitzar 2024 - så går du tillväga!

Program

Lör 25 maj. Bioblitz: Artjakt i Kilsbergskanten

I anslutning till Biologiska mångfaldens dag (22/5) genomförs naturinventeringar runt Garphyttans nationalpark och månadens reservat Svenshyttan. Hjälp oss gärna att leta arter! Tid: 10-ca 14. Du är med så länge som passar dig! Samling & basläger är stora parkeringen till Garphyttans nationalpark. Läs mer i texten nedan. För att inte fylla nationalparkens p-plats så följ p-anvisningarna på plats. Glöm inte dryck & matsäck! Karta till platsen.

Kl 10-ca 15. Länets Skogsgrupp, Kilsbergsfrämjandet och Föreningen Kilsbergskanten tar en gemensam tur och inventerar. Här kan du som nybörjare lära dig mer om inventering och artrapportering. Egen samlingsplats för detta, se kartan. Kontaktpersoner: Per, 070-339 29 76 eller Mattias, 072-336 16 63.

Kl 10-12. Örebro Läns Botaniska Sällskap inventerar växter m m. Här kan du lära dig mer om växterna i området. Samlingsplats: nationalparkens stora parkering. Kontaktperson: Owe, 076-114 27 08.

Kl 10-14. Hopajola erbjuder en tipspromenad med temat biologisk mångfald, som passar både barn och vuxna. Start vid nationalparkens stora parkering.

Kontaktperson Hopajola: Ankie Rauséus, 072-546 01 05.

Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Örebro Läns Botaniska Sällskap (ÖLBS), Kilsbergsfrämjandet, Föreningen Kilsbergskanten samt Naturskyddsföreningens skogsgrupp i länet.

Ladda ned affischen för evenemanget.
Se evenemanget på Facebook.

Affisch Bioblitz Kilsbergskanten 

 

Lör 1 juni. Bioblitz: Häng med på artjakt i Rynningeviken!

Naturspaningar för både barn och vuxna, nybörjare och naturkunniga. Välkommen att delta i dagens artjakt och naturinventering i samband med biologiska mångfaldens dag. Hur många olika arter kan vi hitta? Dagen passar både vuxna och barn, nybörjare och naturkunniga! Fika/lunch finns att köpa i restaurangen. Tid: 7-13, basläger vid Stora Hjortstorps Gård, Munkatorp.

Kl 07-12 Publik fågelinventering/guidning med Närkes Ornitologiska Förening. (Den som vill kan hänga på redan kl 04:00)

Kl 09-12 Aktiviteter med Naturskolan i Örebro.

Kl 10-12 Lär dig mer om växter - guidning & inventering med Örebro läns Botaniska Sällskap.

Kl 10-ca 11.30 Fjärilsvandring med Närkes Insektsförening.

Kl 11-11.45 Följ med på en dans- och berättarföreställning för familjen (passar barn 6-9 år), tillsammans möter vi myror, humlor, maskar, praktbaggar, raggbock mm, 2413steg.

Kl 10.30-12.30 Tipspromenad & Naturfalken med vinster, Naturskyddsföreningens Örebrokrets.

Kl 13 Invigning av Anna-stigen (norr om Venastugan).

Arrangörer: Hopajola, Örebro kommun, Studiefrämjandet, Örebro Naturskola, Närkes Ornitologiska Förening, Naturskyddsföreningen Örebro, Närkes insektsförening, Örebro Läns Botaniska Sällskap & 2413steg.

Kontaktperson Hopajola: Ankie Rauséus, 072-546 01 05.

Ladda ned affischen för evenemanget.
Se evenemanget på Facebook.

Affisch Bioblitz Munkatorp, Rynningeviken