Hej

Vi har placerat cookies på din digitala enhet och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Om du vill veta mer kan du läsa om cookies här.

  • Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Månadens reservat 2020

Hopajola arrangerar månadens reservat-guidningar tillsammans med Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen i Örebro län och lokala föreningar.  Vi visar ett smultronställe i länet och samtidigt vill vi förmedla kunskap om naturen. Nedan hittar ni kommande reservatsguidningar.

Reservatsguidningar våren 2020

Sön 26 jan. Vinterfåglar i Lekeberga-Sälvens ravinlandskap 
Häng med till det spännande ravinlandskapet i månadens naturreservat Lekeberga-Sälven. Det är ett område där Garphytteån och Lekhytteån grävt sig djupt ner i sandlagren. Området ligger på gränsen mellan Lekebergslagen och Närkes slättbygd. När man klättrar ner i ravinen är det lite som att komma in i en annan värld. Det enda man ser ovanför sig är himlen. Vardagens brus och ljud når inte hit ner.

Vi går en slinga längs ravinen ner till Svartån där det finns möjlighet att fika och grilla korv. Har vi tur får vi se strömstaren som brukar hålla till i forsarna. Kanske har en forsärla dröjt sig kvar, och kanske kan vi få se en kungsfiskare. Alla andra vinterfåglarna med de vackra domherrarna får vi naturligtvis uppleva i detta vackra naturreservat. Tid: 10.00-13.00. Samling vid Hidinge nya kyrka. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen.

Sön 16 feb. Kråksjöåsens naturreservat - I gråmunkarnas fotspår 
I månadens reservat följer vi munkastigen och utforskar altarstenen och den vackra rullstensåsen med fokus på kulturhistoria, “skogsbad” och kravlöst varande i naturen. Vid större mängder snö finns snöskor att låna om en anmält sig i förväg. Medtag kläder efter väder, nåt att sitta på, varm dryck och något att grilla. Tid: 11.00-14.00. Samling: parkeringen vid Kråksjön söder om Röfors. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen.


Lör 28 mars. Invigning av Fuxboudden 
Månadens reservat är Fuxboudden, ett område i Karlskoga kommun med höga biologiska värden och ett rikt friluftsliv, som nu blir kommunalt naturreservat. Hopajola har bidragit till inköp av marken. Mer info om invigningen och aktiviteter under dagen läggs upp på www.hopajola.se Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Karlskoga kommun. 

Sön 19 april. Vårutflykt till Trystorps ekäng
Följ med till månadens reservat som präglats av människan i hundratals år. Vi guidas runt i kulturlandskapet och njuter av  vårblommor och vackra gamla lövträd. Turen sker i lugnt tempo på tillgängliga, lättrullade stigar. Tid: 11.00-14.00. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen.

Sön 24 maj. Naturvårdsarbetet i Kvismaren 
Följ med till månadens reservat Kvismaren under biologiska mångfaldens vecka. Ornitologen Magnus Persson guidar oss på temat naturvård och Kvismarens fågelliv. Vi lär oss mer om kulturlandskapet, våtmarksfåglar, studier gjorda av Kvismare fågelstation och den biologiska mångfalden i området. Ta med eget fika, kikare och kläder efter väder. Samling vid Öby kulle i Norrbyås. Tid: 10.00-13.00. Arr: Länsstyrelsen, Hopajola och Kvismare fågelstation.

Lör 13 juni. Bland blommor, fjärilar & pollinerare
Följ med till månadens reservat Lillsjöbäcken vid Hammarby där vi går på upptäcktsfärd bland växter, sällsynta fjärilar och andra vackra pollinerande insekter. Samling Scandic Västhaga Örebro kl 09.00 alt Nora torg kl 10.00. Ledare Claes Eliasson. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen i samarbete med Örebro läns botaniska sällskap och Nora biologiska förening.

Mån 6 juli. Kvällspaddling i Vättern
Stilla kajakpaddling i Vätterns norra skärgård som är månadens reservat. Vi gör ett strandhugg för fika på lämplig plats. Inga förkunskaper, men simkunnighet krävs. Tid: 18.00-21.00. Begränsat antal. (Max 20 pers) Föranmälan senast 22/6 till natur@hopajola.se. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen.

 


Guidningar sommaren-hösten 2019:


Sön 21 juli. Näckrosor och trollsländor i Fagertärn (TG)

Upplev de röda näckrosorna i Fagertärns naturreservat och spana trollsländor med oss. Guidningen passar både gående, rullstolsburna och familjer med barnvagn. Tid: 11-14. Medtag gärna matsäck. Samling sker vid reservatsparkeringen. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, DHR Askersund, Naturskyddsföreningen Askersund, Närkes insektsförening, Askersunds kommun. PDF


Lör 31 aug. Invigning & familjeaktiviteter vid Meshattbäcken 

Invigning med natur- och kulturhistoriska guidningar och barnaktiviteter i nya reservatet norr om Järnboås (i Nora kommun), med rinnande vatten, bäver-effekt och flodpärlmusslor. Medtag matsäck. Tid: 11-14. Arr: Länsstyrelsen, Hopajola m fl. Inbjudan PDF

Läs mer om reservatet & hur man hittar dit: https://www.lansstyrelsen.se/orebro/besok-och-upptack/naturreservat/meshattbacken.html

 

Sön 15 sep. Familjedag: "Skogsbada" och upplev Fasaskogens natur!

Välkommen till en dag för hela familjen i Fasaskogen och månadens reservat Jätteberget i Degerfors kommun. Dagen passar både gammal och ung, med såväl avkopplande "skogsbad och roliga aktiviteter för barn. Terrängen är delvis kuperad så barnvagn eller dylikt funkar inte här. Arabisktalande guide finns.

Gratis buss avgår från Örebro/Karlskoga/Rönningshyttan (i Degerfors kommun). Ange varifrån du/ni vill åka med i din anmälan. Mer info skickas till de som anmäler sig! 

OBS! Enbart föranmälan. Begränsat antal platser. Anmälan sker via denna länk till Studiefrämjandets hemsida. Arr: Hopajola, Länsstyrelsen, Karlskoga kommun, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen m fl. Inbjudan PDF

 

Lör 5 okt. Familjedag i Nittälven - i elden och vattnets tecken

Följ med på gratis bussresa till Nittälven som är månadens reservat. Länsstyrelsens personal berättar om de naturvårdsåtgärder man arbetar med här, bl a restaureringen av vattendrag, och de naturvårdsbränningar som genomförs inom ett Life Taigaprojekt. Hopajola ordnar aktiviteter som passar barn. Inbjudan som PDF

Program för dagen
11.00. Samling vid Römyren. Presentation av dagen. Kortare visning av område där naturvårdsbränningar skett. Naturaktiviteter erbjuds i närheten för barnen.
11.45. Fika. Vi bjuder på enklare fältlunch över elden.
12.30-15.00 Vandring över Römyren (ca 2,5 km) till Kaggabäcken. Stövlar rekommenderas. Avslutningsvis finns fika och möjlighet att hjälpa till med praktiska åtgärder i bäcken. 
15.10 Bussen avgår från platsen.

Vägbeskrivning och karta finns på Länsstyrelsens webb

Buss går från Örebro/Lindesberg/Kopparberg. OBS! Föranmälan krävs enbart för bussåkare. Anmälan sker via denna länk till Studiefrämjandets hemsida eller via e-post: natur@hopajola.se


Lör 2 nov. Ljusvandring vid Vargavidderna

Med lyktor och ljus vandrar vi i Vargaviddernas “norrländska” natur i Laxå, med den mäktiga mossen och skvattramskogen. Tag gärna med en egen lykta eller fick/pannlampa och något att grilla.

Tid: 15-18. Samling sker vid reservatets parkering.
Arr: Hopajola och Länsstyrelsen, i samarbete med Studiefrämjandet, Laxå kommun, Naturskyddsföreningen i Laxå.

 

Tor 26 dec. Annandagsvandring vid Finnkullberget

Följ med på en tätortsnära  vandring i Kopparberg. Vi njuter av naturen och spanar efter fåglar och djur som är i farten vintertid. Guidning sker även på arabiska.

Tid: 11-14. Samling vid reservatets parkering på Finnkullvägen.  
Arr: Hopajola och Länsstyrelsen, i samarbete med studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen m fl