• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Från ett avlägset land

Ny antologi med drömmar, mardrömmar och minnen från Litteraturcentrum med fler än 200 författare. Boken lanseras den 17 maj 2022.

 • En uppsalabo som minns sin barndoms myt om Kilimanjaro
 • En poet som upplever åldersrasism
 • Fjorton fristadsförfattare med rötter i nio olika länder

Det är några av de 200 medverkande i den nya antologin Från ett avlägset land. På nära 800 sidor finns texter om att må bra, må dåligt, om att inte få höras och om att skrika högst av alla.

Här återfinns drömmar, mardrömmar och minnen av upplevelser många skulle göra allt för att få vara med om. Här blandas professionella författare med amatörer. Här ställs Elsie Johansson och Ola Larsmo bredvid Dania Shamma och Karolina Buczynska.

Anisur Rahman, fristadsförfattare 2009-2011 och projektledare för Litteraturcentrum i Uppsala län:

- Jag gillar inte litterär elitism, varken här eller där. Därför ger vi nu ut ”Från ett avlägset land”, den åttonde i vår serie antologier. Därför behöver vi folkbildning för att främja samhällsintegration, demokrati och uttryck. Därför arbetar vi vidare.

Lars Häger, poet, översättare och chef för Studiefrämjandet Uppsala Västmanland:

- För många människor kan skrivandet vara en utväg, läsandet också. Antologin ”Från ett avlägset land” ger exempel på det, och är i sig en manifestation för mångfald.

Från ett avlägset land ges ut av UppLitt förlag den 17 maj 2022. Samma dag klockan 18 presenteras den i samband med ett demokratisamtal på stadsbiblioteket i Uppsala.

Kontakt

Anisur Rahman kontakt@litteraturcentrum.se 072-537 11 55

 • Antologin Från ett avlägset land är ett resultat av skriv- och läsfrämjande verksamheter 2020-21 i Litteraturcentrum i Uppsala län.

 • Litteraturcentrum i Uppsala län drivs från Studiefrämjandet i Uppsala i samarbete med Kultur i länet, Kulturrådet, Uppsala kommun, Bibliotek Uppsala och Svenska PEN. Syftet är att stödja lokalt läsande och den regionala litteraturscenen. Konceptet är ett direkt resultat av Studiefrämjandets litteraturaktiviteter med fokus både på de artistiska och sociala effekterna av kreativt skrivande.

 • Från ett avlägset land är den åttonde antologin som ges ut av Litteraturcentrum sedan 2010.

 • Titeln Från ett avlägset land är inspirerad av Gunnar Ekelöfs dikt Jag skriver till dig, ur samlingen Opus Incertum (Bonniers, 1959).
Personalfoto Uppsala Västmanland 2022
Nicklas Hovberg Verksamhetsutvecklare