• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu
Innehållet i artikeln riktas mot Gävleborgs län

Våra Odlings-PT

Här presenterar vi våra Odlings-PT i projekt Odlings-PT. Gemensamt för alla är att de älskar att odla grönsaker och att de har lärt sig odlandets konst praktiskt genom sitt eget stora intresse och/eller genom olika utbildningar. Notera att du som deltagare i något av våra block inte kan välja Odlings-PT, utan att vi i projektet väljer åt dig beroende på bland annat var du bor.

Odlings-PT

Mathilda Boije, Hofors kommun
Under min studietid och stadsåren blev det balkongodling och pallkrageprojekt. Idag har jag drygt 300 kvm grönsaksland, en skogsträdgård sedan år 2000 och ett tunnelväxthus byggt av gamla studsmattor som levererar goda tomater, auberginer, gurkor och chili. Förutom själva odlandet är jag väldigt intresserad av förädling. Mest mjölksyrning som jag tror att vi behöver införa mer av i vår kost idag.

Odlings-PT

Helena Jonsson, Hofors kommun
Jag har under åren odlat många olika grönsaker och har kommit underfund med vad vi äter mycket av och sedan koncentrerat mig på det. Vi är nu självförsörjande på potatis, lök, vitlök och morötter. Under förra året gick jag en ekologisk odlingsutbildning där jag lärt mig om växtföljd och om hur man får jorden att må bra. I år kommer det bli olika kålsorter i mina nybyggda odlingsbäddar.

Odlings-PT

Anna Virén, Hofors kommun
I min nuvarande trädgård skapar jag en skogsträdgård med ätbara perenner. Jag har ett stort intresse för kulturarvsväxter och odlar från i år åt föreningen Sesam för att bevara de grödor som växt i våra trakter sedan länge. Gråärtor är favoriten, men de utmanas i år av kålrötterna. Jag vill att fler ska upptäcka glädjen i att odla, skörda och äta sin mat.

Odlings-PT

Rebeca Carlander, Ockelbo kommun
Jag driver ett småbruk med tillhörande gårdsbutik. På gården har vi värphöns, får och grönsaksodling. I hela mitt liv har jag arbetat med djur och älskat att odla. Ibland har det varit i krukor, ibland på en stor åker. Allt beroende på livssituation och tid. På gården odlar vi enligt "no dig"- konceptet, fokuserar på permakultur och försöker vara så regenerativa som vi bara kan.

Odlings-PT

Maria Torung Fagerlund, Ockelbo kommun
Jag har alltid varit intresserad av odling, ända sedan jag var liten. Det där magiska i att pilla ner ett litet frö som sedan blir en växt, waow! Jag är biolog och har gått flera odlingsutbildningar. Idag odlar jag grönsaker i bäddar och i mitt växthus. Min skogsträdgårdsodling utvecklas allt eftersom med örter, perenna grönsaker, bärbuskar och träd.

Odlings-PT

Jack Hicks, Sandvikens kommun
Jag älskar det mesta som har med odling av ätbara växter att göra. Jag är utbildad ekologisk grönsaksbonde och odlar grönsaker både till försäljning via REKO-ring, där jag har sålt färdiga grönsakskassar, och till egen konsumtion av färska och vinterlagrade grönsaker. Min odling sker på friland och i växthus. Min filosofi är att satsa på hög avkastning på relativt liten yta, och samtidigt se till att odlandet är hållbart i längden.

Odlings-PT

Sandra Lövenborg, Sandvikens kommun
Vår tomt är en lite större villatomt, så den tillgängliga odlingsytan är inte mer än ett par hundra kvadratmeter, vilket har gjort mig duktig på att utnyttja odlingsytan till max. Med ett stort matintresse, erfarenhet av att producera mathantverk till försäljning samt erfarenhet av att driva restaurang ligger mina styrkor i tillvaratagandet av skörden.

Odlings-PT

Emelie Nilsson, Sandvikens kommun
Jag odlar på friland, i pallkragar och i ett större tunnelväxthus. Eftersom jag bor på ett berg är det svårt att gräva, så istället täckodlar jag. Det jag odlar är tomater, gurka, squash, majs, ärtor, bondbönor, lök morötter, rovor, potatis, sallat, sparris, med mera. Jag håller även på att utöka mina fleråriga (perenna) grönsaker. I slutet av säsongen brukar jag göra röror och frysa in, och jag torkar även en del i både ugn och torkapparat. Jag gör även ört- och löksalt och torkar egna örter som jag använder i min egen matlagning. Jag är också intresserad av det som man kan odla när det är vinter och kallt.

Odlings-PT

Sara Olsson, Sandvikens kommun
Jag är uppväxt på en liten mjölkgård i Hälsingland där vi var självförsörjande i den grad som generationer av småbruk var förut. Så jag är lärd av de äldre generationerna om odling, småbruk, djur, natur och mat. Idag driver jag och min sambo ett småbruk med djur och odling. Åtta månader om året är vi självförsörjande på grönsaker och potatisen räcker året om. Jag brinner för att lära fler att odla och har hjälpt till att starta odlingar i Gävle och Sundsvall. Man kan säga att jag försöker kulturbevara kunnandet om småbruk och självförsörjning.

Odlings-PT

Inger Svedvall, Sandvikens kommun
Jag började odla som liten med min morfar. Potatis, vitkål, lök varvades med berättelser om svedjeråg, höbärgning, torkning, syltning och förvaring i stuka. Genom livet har jag arbetat med odling på olika sätt bland annat som trädsgårdslärare, planteringsansvarig och jordexpert. Jag har också haft eget företag där jag odlat grönsaker på friland, haft champinjonodling och anlagt trädgårdar åt andra. Nu odlar jag tomater, gurka och en massa annat hemma i mitt stora växthus.

Är du intresserad av att vara Odlings-PT i vårt projekt?

Vi kan komma att behöva flera Odlings-PT i projekt Odlings-PT, så skicka gärna en intresseanmälan. Berätta kort om ditt odlingsintresse och -bakgrund, och ange i vilken kommun du bor. Vi söker också dig som kan tänka att föreläsa om ämnen relaterade till odling av ätbart hemmavid för nybörjare.

Skicka din intresseanmälan till Magnus på magnus.pamp@studieframjandet.se.

Läs mer om Projekt Odlings-PT här!

Projektet drivs av Studiefrämjandet Mitt i samverkan med Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning (VGS) och finansieras av Leader Gästrikebygden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

odlings-pt

 • Text: Magnus Pamp
 • Senast ändrad: 23 mars 2023