• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Sweden Rock-kollo

Nu är ansökan stängd till Sweden Rock-kollo 2024. Alla tjejer, både cis och trans, mellan 14-17 år som älskar hårdrock har haft möjlighet att ansöka. Det här blir femte gången som kollot arrangeras. Arrangörer är Studiefrämjandet och Sweden Rock.

Studiefrämjandet och Sweden Rock Festival vill skapa bättre förutsättningar för unga tjejer som älskar och vill spela hårdrock. Därför anordnas Sweden Rock-kollo varje sommar. Kollot är för tjejer i åldern 14-17 år och sker på Hällevikslägret i Sölvesborg i samband med festivalen. 2024 är kollot 2-6 juni.

På kollot får deltagarna spela, leva och andas hårdrock i fyra dagar. Fokus är på att utvecklas och att vara kreativa tillsammans med likasinnade. Kollot innefattar dessutom ett spännande studiebesök bakom kulisserna på Sweden Rock Festival.

– Sweden Rock-kollo är ett hjärteprojekt för oss, säger Hannes Emeus, marknadschef för Sweden Rock. Vi önskar verkligen att det blir fler kvinnliga musiker inom vår genre i framtiden, och det gäller att försöka påverka långt ner i åldrarna. Kollot är ett initiativ som vi är oerhört glada och stolta över, och vi hoppas att det kommer att göra en skillnad för framtidens svenska hårdrocksscen.

Erfarna och coachande ledare

Ett bra musikkollo kräver också bra ledare. I flera år har bland annat medlemmar från bandet Browsing Collection varit ledare. Browsing Collection har själva spelat på Sweden Rock och turnerat över hela världen. Bandet deltog också i Melodifestivalen 2022 med låten "Face In the Crowd".

Ledaren Moa berättar om kollot

Bakgrunden till kollot

Redan i tidig ålder skapar många en uppfattning om att hårdrock främst är för killar. De kvinnliga förebilderna inom hårdrocken har länge varit få. Sweden Rock-kollo är ett initiativ för att få till en förändring och att uppmuntra unga tjejer att spela hårdrock. Förutom träning i att skriva musik och att framföra den på en scen, får deltagarna också en inblick i vad det innebär att vara aktiv i musikbranschen.

Utöver Sweden Rock-kollo samarbetar Studiefrämjandet och Sweden Rock också kring festivalens särskilda scen för nya band - Nemis (New Music in Sweden). Även här är jämställdhetsarbetet i fokus.

Ansökan 2024

 • Du behöver grundläggande kunskaper på ett instrument. Skriv i din ansökan vad du har för erfarenheter av instrument eller sång, så parar vi ihop dig med andra på samma nivå.
 • Deltagande och boende är gratis men du betalar resan till och från kollot själv. 
 • Flera replokaler finns så att du och de andra deltagarna kan leva, spela och andas rockmusik i fyra dagar. 
 • Kollot har plats för 20 tjejer (både cis och trans) från hela landet.
 • Du och de andra deltagarna coachas av bland andra medlemmar i bandet Browsing Collection, som själva spelat på Sweden Rock. 
 • Det blir också gästföreläsare och gott om tid för bad, häng och umgänge.
 • Ansökan till kollot 2024 stängdes 27 mars.
Mirjam Wallin Teamchef Musik-Kultur