• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Påverka lokalt

Vill du förändra något där du bor? Eller förhindra något som håller på att hända? Stort som smått. Här finns tips på hur du kan påverka.

Ibland börjar en folkrörelse i all enkelhet med att en skolflicka sätter sig utanför riksdagen med ett plakat i handen. Eller med ett upprop på sociala media som #metoo.

Men det kan också vara en aktion för att rädda den lokala skogen, skolan eller vårdcentralen eller en kreativ idé om att skapa ett aktivitetshus eller en ny vandringsled. Det finns så mycket att göra och här får du hjälp att komma igång. 

Friluftsfrämjandets och Svenska Turistföreningen har tagit fram en bra handbok med tips om för hur man kan påverka. Handboken var ursprungligen skriven till deras lokala föreningar som stöd i deras opinionsarbete för till exempel allemansrätten. Men handboken Påverka lokalt fungerar till så mycket mer än så!   

Alla - ett kompisgäng, en granngemenskap, ett nätverk eller en förening - som vill driva en fråga kan ta hjälp av Påverka lokalt. 

Tillsammans med Friluftsfrämjandets och Svenska Turistföreningen har vi på Studiefrämjandet tagit fram en studieplan som ni kan använda för att få en bra start i arbetet. 

Ladda ner: 

Studieplan: Påverka lokalt

Handbok: Påverka lokalt

Vi vill inspirera dig till att använda opinionsbildning och påverkan för att utveckla samhället i en positiv riktning. Kort sagt: använda dina demokratiska rättigheter. 

Vill du sedan ha hjälp att starta och driva en förening så har vi all hjälp du kan behöva. Vi har hjälpt föreningar att utvecklas sedan vi startade 1959, det är det vi är bäst på. 

Läs mer om Studiefrämjandets föreningsutveckling

Litteraturtips:

Demokratihandboken - från engagemang till inflytande 
Utgiven av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Boken finns även utgiven på engelska.