DET VI GÖR - 44 verksamhetsspaningar från Studiefrämjandet Uppsala Västmanland
Folkbildning händer i verkligheten. Folkbildningen står inte still. Här doppar vi tårna rakt ner i verksamheten och ger exempel på vad som händer runt hörnet, bredvid gångbanan, ovanför grannen. Vi vill visa att du kan hitta nya intressen och nå nya insikter tillsammans med andra. Nedan listar vi ett urval av allt som hände, och händer, låt det inspirera dig även framåt. Håll utkik efter mer på studieframjandet.se.
1. Tusen trädgårdar
Vartannat år arrangeras Tusen Trädgårdar – evenemanget då trädgårdsentusiaster över hela landet öppnar sina trädgårdar för besökare. Perfekt att besöka, om du inte själv vill delta och visa upp din trädgård.
2. Kolla på Upplitt-TV
På Youtubekanalen Upplitt-TV hittar du 100-talet filmer med poesiuppläsning, författarsamtal och temakvällar. Det kommer nya inslag hela tiden! I samarbete med Litteraturcentrum Uppsala.
3. Jägarskolan
Jägarskolan är Studiefrämjandets och Jägareförbundets utbildning för nya jägare. Nya kurser startar hela tiden och du kan välja en form som passar dig – distans eller som kurs med flera träffar.
4. Konserter i Enköping, Heby och Håbo
Vi arrangerar minst fyra speltillfällen i Enköping, Heby och Håbo. Här kan du lyssna både till lokala grupper och band från andra orter.
5. Samarbete med RFSL
RFSL i Uppsala och Studiefrämjandet har ett nära samarbete. Stödträffarna New-Commers, Dropinträffar och Transfika är några aktiviteter. RFSL står för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.
6. Hälsomålning
Våga prova en annorlunda målerikurs med fokus på att balansera, stärka och utveckla ditt inre. Vi använder oss av vattenfärger, torrpasteller och pennor. Kurser både på förmiddag och kväll startar i Västerås i vår.
7. Älskade barn – föräldraskap i ett nytt land
Studiecirkeln Älskade barn riktar sig till föräldrar med utländsk bakgrund utifrån vårt eget studiematerial. Syftet är att stödja och stärka föräldraskapet. Älskade barn erbjuds på flera orter i Uppsala och Västmanland. Konceptet presenteras regelbundet i ännu fler kommuner.
8. Utbildning med adoptivföräldrar
Den obligatoriska utbildningen för blivande adoptivföräldrar ges på några ställen i landet, bland annat på Studiefrämjandet i Uppsala.
9. Hog farm i Västerås
Studio Hog Farm är vår inspelningsstudio i Västerås. Här kan du lära sig mer om ljud- och inspelningsteknik. Öppet året runt.
10. Fritidsbanken
På Fritidsbanken i föreningshuset Kontakten i Gottsunda, Uppsala kan du låna sport- och fritidsutrustning. Öppet måndag-torsdag 17-19.
11. Mycket med hund
Valpkurs, agility, rallylydnad, sök… Tillsammans med Brukshundsklubbarna i Uppsala och Västmanland har vi aktiviteter året runt, för både nya och gamla hundägare, och deras hundar.
12. Dans- och Livekarusellen snurrar vidare
Under våren erbjuds scentillfällen för musiker och dansare genom våra nationella koncept Livekarusellen och Danskarusellen. Vi tar emot deltagare från alla 18 kommuner i Uppsala och Västmanlands län.
13. Kontakten i Gottsunda
Studiefrämjandets föreningshus Kontakten i Uppsalastadsdelen Gottsunda är en mötesplats för människor och föreningar i området. Det erbjuds massor av olika aktiviteter, eller så är det bara att komma förbi på en fika. Planer finns att sprida konceptet till andra stadsdelar i Uppsala.
14. Inkluderande sömnadscafé i Köping
Sy nytt och sy om. Under sakkunnig ledning träffas svensk- och utrikesfödda kvinnor för att sy, skratta, fika och umgås. Varje tisdagseftermiddag i Köping. Välkommen att delta!
15. Kreativt skrivande i Orda
Konceptet Orda är kreativt skrivande för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Fyra skrivargrupper med totalt 25 deltagare träffas regelbundet i Uppsala. Välkommen att delta eller titta på vad Orda gör på ordasblogg.blogspot.com.
16. Bin är livsviktiga
Tillsammans med Västeråsortens Biodlarförening genomförs kurser och föreläsningar om bin och deras miljönytta.
17. Måndagskväll i Enköping
Vi är stolt medarrangör i den över 50 år gamla traditionen Måndagskväll med kultur och musik på scenen i Skolparken, Enköping.
18. Påskpyssel för barn och unga
Vårt eget koncept Designlabbet delar ut pysselkit till hundratals barn och ungdomar i samband med påsklovet. De kreativa aktivitetspåsarna delas ut i flera stadsdelar runt om i Uppsala.
19. Säkrare djurtransporter
Varje år diplomeras ett hundratal transportörer av hästar, får och getter genom vår utbildning.
20. Guidade fågelvandringar
Tillsammans med flera lokala ornitologföreningar genomför vi regelbundet guidade fågelvandringar. Vandringarna är öppna för amatörer och proffs, unga och gamla, nyfikna och redan intresserade.
21. Kulturskolan i Uppsala
Studiefrämjandets Kulturskola i Uppsala når över 2 000 barn och ungdomar varje år inom ämnena musik, dans, teater, konst och hantverk.
22. Tillgängliga replokaler
I Västerås repar ett 30-tal olika grupper i vårt musikhus. Fler än 100 musiker repar i lokalerna varje vecka.
23. Vallonbruksguider
Studiefrämjandet utbildar kontinuerligt nya guider till de kulturhistoriskt intressanta och välbesökta vallonbruken i Norduppland.
24. Blomstervandringar längs kusten
Tillsammans med Naturskyddsföreningen arrangerar vi återkommande blomstervandringar utmed Upplandskusten, Hållnäshalvön och Florornas naturreservat.
25. Konstbruket öppnar galleri
Den dagliga verksamheten Konstbruket driver ett eget galleri i Uppsala. Galleriet är öppet för allmänheten och drivs av konstnärerna som jobbar i verksamheten.
26. Musik – här kan banden utvecklas
Vår musikverksamhet är jättestor. Vi satsar på att banden ska utvecklas ännu mer genom föreläsningar och workshops om bland annat instrumentvård, marknadsföring och låtskriveri.
27. Designlabbet för dig 7-15 år
Konst- och hantverksverkstaden Designlabbet har öppna skaparträffar på sex platser i Uppsala län, för unga 7-15 år. Kolla in Designlabbet på Facebook.
28. Kulturskolan Funkis
Alla har rätt att uppleva och utöva kultur. Kulturskolan Funkis, för unga med funktionsnedsättning, utökar verksamheten. Förutom musik finns nu också dans!
29. Sunda barn växer och frodas
Familjekursen Sunda barn erbjuds invånare i Sala, Köping och Västerås. Genom kursen uppmuntras hela familjer till hälsosammare kost och rolig rörelse.
30. Samtal om demokrati
Fyra samtalskvällar om demokrati med gäster på stadsbiblioteket i Uppsala. Ett par av våra teman är: Var kommer demokrati ifrån? Vilken är medias roll i demokratin i dag?
31. Utveckling med 4H
Vi växlar upp samarbetet med vår medlemsorganisation 4H. På 4H-gårdarna kan barn och unga lära sig mer om djur och natur. 4H står för Huvud, Hjärta, Hand, Hälsa.
32. Musiken bubblar i Enköping
I Tingshuset i Enköping finns en replokal vi bestyckat med finfin musikutrustning. Den fortsätter att utvecklas och husera flera band.
33. Gratis kultur för barn i Uppsala
Vi är en naturlig del av Uppsala kommuns satsning Kulturis där barn och ungdomar får möjlighet att prova olika kulturyttringar såsom musik, dans och teater.
34. Spelkulturen spänner bågen
Tillsammans med Sverok arrangerar vi evenemang för alla som vill utveckla, och prova, olika typer av spel – lajv, rollspel, cosplay med mera. Sverok är en av Studiefrämjandets 19 medlemsorganisationer.
35. Digitala cirklar – svenska och utländska studenter
Nu startar digitala studiecirklar på svenska för utländska och svenska studenter. Den röda tråden är kunskap om ungdomsfrågor i Europa med aktuella upplevelser och erfarenhetsutbyten som grund.
36. Nyfiken på släktforskning
Är du nyfiken på dina förfäder, vilka de var och varifrån de kom? I samarbete med Björklingebygdens släktförskarförening kan vi erbjuda både föreläsningar och regelbundna studiecirklar om släktforskning.
37. ”Ohörda ord” – boklansering med turné
Orda – vårt skrivkoncept för personer med funktionsvariationer – har släppt sin egen antologi Ohörda ord. Under flera månader turnerade författarna med bok och utställning till åtta platser i Uppsala län. I samband med bokens lansering erbjöds studiecirklar för nya och befintliga deltagare och samarbetspartners.
38. Europeiska samarbeten
Studiefrämjandet Uppsala Västmanland ligger i framkant med internationella samarbeten, med återkommande utbyten inom kultur och folkbildning. Genom aktivt deltagande i nätverket EBZ utvecklas vår pedagogik och folkbildning.
39. Utveckling för cirkelledare
Är du nyfiken på ledarskap? Varje år utbildar vi hundratals studiecirkelledare i vårt ledarutvecklingsprogram. Alla över 13 år kan delta.
40. Digital älgjakt
Med en skyttesimulator kan du prova att skjuta med gevär, var som helst och oavsett om du testat förut eller ej. Nu kör vi prova-på-verksamhet på bibliotek och äldreboenden. Nybörjare får prova och före detta jägare får återuppleva gamla minnen och erfarenheter.
41. Färdiga studieplaner fritt fram att använda
Vi uppdaterar ständigt våra studiematerial som är färdiga att användas. Materialen spänner från klimatomställning och odling till föreningsutveckling och konsten att göra musikvideos. Alla studieplaner kan du läsa och ladda ner på studieframjandet.se. Vi hjälper dig komma igång med studiecirkeln.
42. Rullstolsdans
Sedan ett par år tillbaka har vi varit med och arrangerat rullstolsdans. Det har varit så uppskattat och roligt att vi lyckats utöka med 20-talet nya platser. I samarbete med Neuro Uppsala Knivsta.
43. Finska temacaféer
Vi har ett nära samarbete med finska föreningar i våra län. Kontinuerligt anordnar vi välbesökta temacaféer för finskspråkiga invånare.
44. Hållbar garderob
Garderoben är full, men vad ska du ta på dig? Känns frågan aktuell är den digitala cirkeln Så skapar du en hållbar garderob något för dig.
Många arrangemang genomförs i samarbete med föreningslivet, kommuner, regioner och andra.