• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu
Innehållet i artikeln riktas mot Uppsala län

Krister Gustavsson får Elsiepriset 2024

– Jag känner mig mycket hedrad över att få ta emot Studiefrämjandets Elsiepris för 2024. Inte minst för att Elsie Johansson, vid sidan av sina romaner, också har ett betydande författarskap som poet. Att priset delas ut den första maj, Elsie Johanssons födelsedag, ser jag som symboliskt eftersom dagen också är arbetarnas högtidsdag. Det säger Krister Gustavsson, årets mottagare av Elsiepriset, Studiefrämjandets litteraturpris.

Krister Gustavsson, debuterade 1975 med diktsamlingen Nova (Inferi) och hans senaste verk, Varseblivningar, publicerades 2023 av bokförlaget Lejd. Genom åren har han gett ut flertalet diktsamlingar och en roman. Gustavsson har tidigare belönats för sitt arbete av bland annat Svenska Akademien, Albert Bonniers stipendiefond och Samfundet de Nio.

Kommitténs motivering till utnämningen av Krister Gustavsson som pristagare: Krister Gustavssons författarskap omfattar både prosa och poesi. Språket är minerat med det oväntade och otänkbara. Krister Gustavsson skriver om livets stora frågor i vardag liksom fantasi: dikter med stor sprängkraft och livsavgörande betydelse.

Elsiepriset är Studiefrämjandets litteraturpris i Elsie Johanssons namn och tilldelas en författare i Uppsala län som skriver i Elsie Johanssons anda. Prissumman är på 20 000 kronor och delas ut i samarbete med Litteraturcentrum i Uppsala län.

Priset delas ut vid en ceremoni på Litteraturens hus, Walmstedtska gården, i Uppsala på Elsie Johanssons födelsedag, 1 maj klockan 15.

Tidigare pristagare 

Katarina Kieri, 2023
Klicka här för att läsa mer om Katarina Kieri

Åke Smedberg, 2022
Klicka här för att läsa mer om Åke Smedberg
Elsie Johansson

Klicka här för att läsa mer om Elsie Johansson.

 • Text: Nicklas Hovberg
 • Senast ändrad: 18 april 2024