• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Sverige berättar

Skapa berättelsen om hur det var när du eller din familj kom till Sverige. Ge oss din historia och berätta om din familjs upplevelser.

Ladda ned studieplanerna:

Digitala berättelser om det nya landet

Digitala berättelser om det nya landet - av unga

Studieplanerna Digitala berättelser om det nya landet bygger på en modell för hur berättelser om det nya landet kan lyftas fram. Berättelserna dokumenteras sedan för omvärlden och framtiden genom ungas röster i digitala berättelser.

Studieplanen finns i två varianter. "Digitala berättelser om det nya landet" riktar sig till personer vars mor- eller farföräldrar är från ett annat ursprungsland än Sverige.

Digitala berättelser om det nya landet - av unga riktar sig till unga personer som själva kommit från ett annat land till Sverige, och som kan göra digitala berättelser om sin egen historia. Studieplanen är ett resultat av utvidgandet av projektet Sverige berättar genom att nyanlända unga gör digitala berättelser om sina egna erfarenheter av att komma till Sverige.

Om du vill dela din historia av att komma från ett annat land till Sverige, eller vill dokumentera hur någon i din familj kom till Sverige, kan du ta kontakt med Studiefrämjandet på din ort så hjälper vi dig komma igång! 

Bakgrund till Digitala berättelser om det nya landet och projektet Sverige berättar: 

Att berättelser är, och alltid har varit, viktiga för oss människor är något som de flesta vet om. Vi uppmuntras av omgivningen att läsa sagor för våra barn. De uppmuntras i sin tur i skolan, och kanske hemma, att själva läsa böcker av olika slag. Men hur är det egentligen med vårt muntliga berättande? Ger vi oss till exempel tid att lyssna på den äldre generationens berättelser och på varandras?

Idén för "Digitala berättelser om det nya landet" har vuxit fram ur just denna frågeställning. Det var en kvinna som var gift med en man från Kroatien som förundrades över allt som mannens föräldrar berättade om sitt möte med det nya landet Sverige, då de kom som arbetskraftsinvandring under 1960- och 70-talet.

De berättade bland annat om hur de kom på söndag kväll för att börja jobba direkt på måndag morgon, om hur trångt de bodde i små lägenheter och hur konstigt det var enligt deras svenska arbetskamrater att de hade med sig en paprika till lunchen. Historierna var många.

Kvinnans förundran samt hennes barns nyfikenhet över historierna växte till en projektplan. Barnbarn skulle göra digitala berättelser baserade på deras far- och morföräldrars upplevelser. Medel beviljades av Allmänna Arvsfonden i juni 2015 och workshops har sedan dess hållits i samarbete med lokala kroatiska föreningar.

www.sverigeberattar.se kan man läsa om projektet och se på berättelserna som hittills gjorts.

/Carina Ceder, Projektledare för Sverige Berättar