• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Artisterna klara för Nemis Sweden Rock 2023

Nya intressanta artister och en jämställd scen står i fokus när årets åtta akter för Nemis Sweden Rock nu presenteras. Nemis (New Music In Sweden) är Studiefrämjandets livescen för ny svensk musik och ännu oetablerade artister. Sweden Rock Festival äger rum 7-10 juni i Sölvesborg och Nemis är på plats torsdag 8 juni.

Flera hundra artister från hela landet har ansökt om att få spela på Nemis. I urvalsprocessen har fokus varit att lyfta fram nya spännande artister. Samtidigt jobbar vi hårt för en jämställd musikscen. Hälften av de utvalda banden ska vara jämställda, kvinnodominerade eller frontas av en kvinna.

– För oss som studieförbund är det fantastiskt att kunna fortsätta erbjuda den här möjligheten till några av våra hårdast rockande och kämpande grupper, säger Marcus Pehrsson, kommunikationschef och före detta utvecklingsledare för musikverksamheten på Studiefrämjandet.

Scenen lyfter ny svensk musik

Nemis är sedan länge ett självklart inslag på många svenska festivaler, och har funnits sedan 2006. Scenen på Sweden Rock Festival är den mest långlivade av dem alla. Detta blir 16:e året för det lyckade samarbetet mellan Studiefrämjandet och Sweden Rock.

– Det känns bra att vi genom Nemis-samarbetet har möjlighet att bidra till tillväxten av nya band i vår genre. Vi viker gladeligen åtta speltider varje festival till detta, speciellt som vi märker att det är ett väldigt uppskattat inslag bland publiken, säger Kalle Blomgren, bokningsansvarig och vice VD på Sweden Rock Festival.

Artisterna

Children of the Sün (Arvika)

Med en blandning av rock, blues och folkmusik får Children of the Sün’s musik ett sound som är retro, men samtidigt rätt i tiden. Vi pratar om klassisk stämsång och nostalgiska riff som framkallar känslor av frihet, kärlek och en stark koppling till naturen. Bandet är inspirerat av Rival Sons och Greta Van Fleet likväl som Hozier och släppte sitt senaste album “Roots” 2022. Låten “Leaves” fick en femteplats på listan över 2022 års bästa rocklåtar, av Aftonbladets recensent Sofia Bergström.

Dahlia (Trollhättan/Göteborg)

Dahlias sound är en blandning av tunga och moderna ljud, atmosfäriska effekter och kraftfull sång. Denna kvartett från Trollhättan/Göteborg består av rutinerade musiker och är kända för sin energi och attityd på scenen. Debutskivan “Gravity” gavs ut 2017 och därefter har även flera singlar släppts. Ny musik väntas under 2023.

Karmanjakah (Stockholm)

“Den är ljus snarare än mörk, drömsk snarare än ond och känslig snarare än oförsiktig.” Så beskriver Karmanjakah sin progressiva metal. Bandet har sin hemvist i Stockholm och släppte sitt debutalbum “A Book About Itself” 2021. Kombinationen av hoppfullhet, skönhet och hård metal gör att bandet verkligen sticker ut. Ytterligare ett skivsläpp i form av en EP är planerad under 2023.

Liar Thief Bandit (Malmö)

Liar Thief Bandit är trion från Malmö som lyckas sätta fingret på det stilbildande 70-talet i en modern tappning. Få lämnas oberörda av detta explosiva liveband av rang. Inspirerade av bland andra Thin Lizzy, Kiss, The Hellacopters och Turbonegro har bandet gjort tio Europaturnéer på bara några år. Här levereras obegränsad energi och medryckande melodier med känsla för att skapa det stora ur det enkla. Senaste albumet ”Diamonds” släpptes hösten 2022.

Modesty (Helsingborg/Malmö)

Modesty är ett kvinnligt rockband från Helsingborg och Malmö. Bandet släppte 2021 EP:n ”Don’t Tell Me” och sen dess har de varit förband till Hardcore Superstar och spelat på stora scener och festivaler både i Sverige och Tyskland. 2022 fick de avsluta hela Malmöfestivalen på Rock Stage. Hoppas ni är redo, för under våren 2023 släpps det mer musik!

Running Cooper (Östersund)

Running Cooper från Östersund består av Anna Hallberg (bas och sång), Martin Höög (gitarr), Adde Hemmingsson (trummor) och Simon Alfredsson (gitarr). Bandet har sedan 2015 släppt två EP:s och bland annat spelat på största scenen på In Music Festival i Kroatien. Inspirerade av band som Thin Lizzy och Muse spelar de en riffbaserad rock med fötterna i 70-talsbluesen. En jäkla show utlovas!

Sanctrum (Uppsala)

Uppsalabandet Sanctrum beskriver sig själva som en naturkraft som får dig att tappa andan. Vi pratar om hård metal med elektroniska, experimentella och orkestrala inslag. Här får du både gamla goda thrash-riff samt storslagna refränger och melodier. Bandets liveshower är kända för att vara intensiva och man har turnerat både i Europa och USA. Några av de stora festivaler man spelat på är Maschinenfest, Cornerstone Festival and Wave-Gotik-Treffen.

The Overthrone (Stockholm)

The Overthrone från Stockholm är det senaste bandet inom den legendariska svenska melodiska dödsmetalscenen. Med den hyllade EP:n “The Plague” (2018) och albumet “Bloodmoon” (2021) har de turnerat genom Europa - bland annat med gig på tyska Wacken 2022. Bandet inspireras av band som In Flames, At the Gates och Dark Tranquility. Tillsammans med sin nya sångare och frontman Gustav Holmberg, känner de sig nu redo att ta både världen, och Sweden Rocks publik, med storm.

Läs mer om Nemis här!

 • Text: Daniel Forsberg
 • Senast ändrad: 15 februari 2023
Carin Hallin Stockholm Karusellchef