• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Vad betyder biologisk mångfald?

Biologisk mångfald är alla djur, växter, svampar och människor som finns - skilda arter vars existens är beroende av varandra. Idag är 40% av jordens arter hotade och utrotningen går snabbt men det finns hopp - vi kan stoppa utvecklingen. Lär dig grunderna om biologisk mångfald i två korta filmer av experten Stefan Edman.

Planetens biologiska mångfald är grundläggande förutsättningar för vår överlevnad och välfärd. Se och hör Stefan Edman berätta i två korta filmer om djur, natur och svampar och den utrotning av arter som pågår och hur vi alla kan bidra till att förhindra utrotningen.

I första filmen talar han om allt som lever i och runt en ek och om tillståndet för alla arter i världen samt vad detta betyder för oss människor rent ekonomiskt.

I andra delen om biologisk mångfald berättar Stefan Edman om läget för djuren och naturen i Sverige och hur oerhört viktig skogen och jordbrukslandskapet är för oss nu och framtiden. 

Stefan Edman är en välkänd biolog, föreläsare och författare till många kloka böcker om hållbar utveckling och miljö. Han har också varit politiskt sakkunnig i miljödepartementet, rådgivare åt statsminister Göran Persson och ordförande för Naturskyddsföreningen. 

En av hans senaste böcker Bråttom men inte kört är en bok för alla som snabbt vill skaffa sig mer kunskap om vad forskarna säger. Den och många fler av hans böcker passar bra att starta studiecirkel kring om man vill lära sig kunskap om vad forskarna säger om klimat och miljö just nu.

På baksidan av boken Bråttom men inte kört skriver Stefan Edman att den "vill bort från den förlamande pessimismen och i stället nyfiket fokusera på de positiva lösningar som spirar runtom i världen och i Sverige. Bråttom men inte kört handlar om resan till en fossilfri värld – tekniska genombrott, ekonomi, värderingar, politik och vardagsliv."

Läs mer om Stefan Edman   

Starta studiecirkel

Vill du se en längre föreläsning med Stefan Edman om biologisk mångfald kan du titta på denna som är inspelad under Västra Götalands hållbarhetsfestival hösten 2020: