• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Studieförbunden = hotade, bra kulturspridare

En ny rapport från Myndigheten För Kulturanalys visar på studieförbundens viktiga arbete med att erbjuda kulturverksamhet i landets alla 290 kommuner. Samtidigt minskas bidragen från flera Sveriges kommuner och tillgången till kultur hotas.

De tio studieförbunden tar ett stort ansvar för att skapa tillfällen för kultur och bildning i landets alla 290 kommuner. Det visar den nysläppta rapporten Kulturens geografi från Myndigheten för kulturanalys.

I tider som präglas av stark urbanisering där många mindre orter hotas av avfolkning och när samhällsservice avvecklas visar rapporten att studieförbunden och deras kulturverksamhet är nyckelresurser för att verka för en levande landsbygd.

Samtidigt uppmärksammar DN i artikeln - Det är ett fruktansvärt slag för kulturlivet i Hässleholm - hur kulturen hotas då kommunerna minskar sina bidrag till studieförbunden.  DN skriver: 

"Det finns ingen vettighet i något av det här. Det är en amputation av verksamheten." Så drastiskt beskriver kulturchefen i Hässleholm den nedskärning på 9,5 miljon som han nu ansvarar för att genomföra. Han menar att politikernas prioriteringar handlar mycket om ideologi. Förslagen att strypa eller minska stöden till studieförbund och integrationsprojekt är direkta förslag från Sverigedemokraterna", säger han."

- Vi är väldigt bekymrade över det här. De minskade kommunala bidragen får en direkt påverkan på kulturen och givetvis även på våra förutsättningar att bedriva viktig, samhällsnyttig verksamhet i hela landet, säger Gustav Öhrn, förbundschef på Studiefrämjandet.