• Valt län: Uppsala län
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Tusen Trädgårdar - 30 juni 2024 - Uppsala

Tusen Trädgårdar är Sveriges största trädgårdsvisning. Under en och samma dag öppnar mängder med trädgårdsälskare över hela landet sina grindar för nyfikna gäster.

Tusen Trädgårdar arrangeras vartannat år och alla som vill - privata och offentliga - får då tillfälle att visa upp sina trädgårdar, odlingar och planteringar. 

Senast visade 770 trädgårdsägare upp sin trädgård och med samtliga kolonilotter inräknade så var det totalt över 4200 trädgårdar som deltog i Tusen Trädgårdar 2021 - vilken folkfest för trädgårdsälskare.


Tusen Trädgårdar är ett fantastiskt tillfälle för alla trädgårdsintresserade att att lära av varandra, inspireras och öka sin kunskap. Folkbildning och odlingsglädje i symbios. Under 2024 kommer vi att slå ett extra slag för självhushållning och berätta om hur din trädgård kan bli ätbar. 

Gratis föreläsningar

Under våren 2024 kommer vi bjuda på inspirerande onlineföreläsningar om odling och trädgård med grymt kunniga trädgårdsexperter. 
Se vad du kan ta del av

Vad innebär Tusen Trädgårdar

Nedan kan du se Gunnel Carlson prata om trädgårdsglädje och berätta om Tusen trädgårdar:
 

Tusen Trädgårdar är Sveriges största trädgårdsvisning. Under en och samma dag öppnar mängder med trädgårdsälskare över hela landet sina grindar för nyfikna gäster. Det är ett härligt sätt att lära av varandra, inspireras och öka sin kunskap. Folkbildning och odlingsglädje i symbios.

Vem kan vara med?

Under Tusen Trädgårdar är självklart alla inbjudna – alla som har en trädgård kan öppna upp sin trädgård, och alla som älskar att vistas i trädgårdar är välkomna att besöka de registrerade trädgårdarna. 

Du kan registrera din privata trädgård eller en offentlig trädgård (även de som tar inträde) - stadsparker, friluftsmuseer, botaniska trädgårdar, kyrko­gårdar, slotts- och herrgårdsparker, plantskolor, handelsträdgårdar, koloniområden, och skolträdgårdar. Det går bra att registrera gemensamma köksträdgårdar, gerillaodlingar, tillsammansodling vid en bostadsrättsförening, trädgård vid hembygds- och bygdegård, koloniträdgård – alla är välkomna att delta!

Man behöver inte ha en perfekt besöksträdgård för att vara med. Det enda kravet är att man håller öppet under en och samma dag, mellan kl.10-17. Sen förutsätter vi att man har en passion för att odla och vill prata med andra människor om sin trädgård så klart.

Registrering av din trädgård

Anmälan till 2024 öppnar den 1 februari.  Här hittar du instruktioner kring hur du registrerar din trädgård och administrerar ditt konto. Du kan också se videofilmen nedan: 


Fakta Tusen Trädgårdar

Tusen Trädgårdar hölls för första gången 2010 och har sedan hållits vartannat år med hjälp av tusentals trädgårdsentusiaster.  För varje år har intresset för att både visa upp sin trädgård och besöka trädgårdarna ökat. 

Huvudarrangörer är Studiefrämjandet, Riksförbundet Svensk Trädgård och trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson. Tusen Trädgårdar genomförs i samarbete med Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Fritidsodlingens Riksorganisation och Rikare trädgård.

Tanken är att alla vi som älskar trädgårdar träffas och delar vår kunskap om odling, blommor, grönsaker och trädgårdskonst.

Visar du upp din trädgård? Vi hjälper dig!

När du har anmält dig och din trädgård kommer lokala handläggare på Studiefrämjandet runt om i Sverige att höra av sig och hjälpa dig med arrangemanget.

Har du frågor så hör av dig till:

Emma Berg
Emma Berg Verksamhetsutvecklare Djur-Natur

Följ oss på sociala medier

Låt dig inspireras och håll dig uppdaterad genom att gå med i vår stora och aktiva Facebookgrupp. Där kan du få många bra tips från odlare från hela landet. Vi finns även på Instagram som @tusentradgardar.

Starta en studiecirkel!

Lär dig tillsammans med andra genom att starta en studiecirkel hos Studiefrämjandet.

Beskriv verksamheten i din studiecirkel: