• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Konservera och mjölksyra - bevara maten som förr

Bild på två kursledare i konservering och bevara mat

Konservera och mjölksyra - bevara maten som förr

Lär dig konservera och mjölksyra mat som förr under en helg hemma hos @vintagemannensmat på deras ställe i Västmanland.

Våra far- och mormödrar visste hur man klarade mathållningen utan kyl och frys. Genom hemkonservering och mjölksyrning fick man maten att hålla länge. Vi är många som känner att det är viktigt att ta vara på och föra dessa kunskaper vidare. 

Innehåll

Med ledning av professionella mathantverkare och Vintageparet Ingemar Albertsson och Anne-Marie Lindstedt får vi ta del av praktiska kunskaper och spännande hushållningshistoria.

Hållbarhet genom lust och fåfänga är upphovet till Vintagemannen och Vintageqvinnans kunskapsresa och folkbildningsprojekt om kläder. Kunskap och sunt förnuft leder till återbruk med stil och känsla. Denna filosofi omfattar självklart även mat och byggnadsvård.

Konservering med Inger Ingvarsson

I hela sitt liv har hon drivit lantbruk och hushållat för en stor familj. Att hermetiskt konservera 100 burkar äppelmos var ett minimum för årsförbrukningen. Hon håller även kurser i tunnbrödsbakning i vedugn.

Mjölksyrning med Adriana Jerlström-Maj

Adriana har många års erfarenhet av att syra grönsaker. Hon har lett egna kurser i flera år och ofta i Studiefrämjandets regi. Mjölksyrning av grönsaker är en förädlings- och konserveringsmetod med gamla anor. Det är en både klimatsmart och energisnål metod. 

Omfattning

När: Lördag 5 oktober – söndag 6 oktober, 2 kursdagar 
Var: Brunnsby mellan Västerås och Sala. I lantköket på gården med anor från 1700-talet.

Detta ingår i kurskostnaden: 
2 Lunch dag 1 och dag 2, 
1 Middag på lördagen 
1 Frukost på söndagen
Fika
Enkelt boende i tvåbäddsrum på gården, delad toalett och dusch. Mer info vid bokning.
Råvaror och glasburkar till syrning och konservering
Kurskompendium

Kursavgift inklusive övernattning och helpension, 2900 kr per person
Kursavgift exklusive övernattning och frukost, 2600 kr per person - vill du välja detta alternativ kontakta oss eller lämna meddelande via anmälan.

Medtag: Förkläde, tofflor, lakan o handduk

Vintagemannens hemsida

För mer information kontakta Ingrid Rogblad ingrid.rogblad@studieframjandet.se 

#konservera #beredskap #mjölksyrning #folkbildning 

Kontakt

Therese Jäderberg
Verksamhetsutvecklare
Köping
therese.jaderberg@studieframjandet.se
0221-212 02

Lär dig konservera och mjölksyra mat som förr under en helg hemma hos @vintagemannensmat på deras ställe i Västmanland.

Anmäl dig

Våra far- och mormödrar visste hur man klarade mathållningen utan kyl och frys. Genom hemkonservering och mjölksyrning fick man maten att hålla länge. Vi är många som känner att det är viktigt att ta vara på och föra dessa kunskaper vidare. 

Innehåll

Med ledning av professionella mathantverkare och Vintageparet Ingemar Albertsson och Anne-Marie Lindstedt får vi ta del av praktiska kunskaper och spännande hushållningshistoria.

Hållbarhet genom lust och fåfänga är upphovet till Vintagemannen och Vintageqvinnans kunskapsresa och folkbildningsprojekt om kläder. Kunskap och sunt förnuft leder till återbruk med stil och känsla. Denna filosofi omfattar självklart även mat och byggnadsvård.

Konservering med Inger Ingvarsson

I hela sitt liv har hon drivit lantbruk och hushållat för en stor familj. Att hermetiskt konservera 100 burkar äppelmos var ett minimum för årsförbrukningen. Hon håller även kurser i tunnbrödsbakning i vedugn.

Mjölksyrning med Adriana Jerlström-Maj

Adriana har många års erfarenhet av att syra grönsaker. Hon har lett egna kurser i flera år och ofta i Studiefrämjandets regi. Mjölksyrning av grönsaker är en förädlings- och konserveringsmetod med gamla anor. Det är en både klimatsmart och energisnål metod. 

Omfattning

När: Lördag 5 oktober – söndag 6 oktober, 2 kursdagar 
Var: Brunnsby mellan Västerås och Sala. I lantköket på gården med anor från 1700-talet.

Detta ingår i kurskostnaden: 
2 Lunch dag 1 och dag 2, 
1 Middag på lördagen 
1 Frukost på söndagen
Fika
Enkelt boende i tvåbäddsrum på gården, delad toalett och dusch. Mer info vid bokning.
Råvaror och glasburkar till syrning och konservering
Kurskompendium

Kursavgift inklusive övernattning och helpension, 2900 kr per person
Kursavgift exklusive övernattning och frukost, 2600 kr per person - vill du välja detta alternativ kontakta oss eller lämna meddelande via anmälan.

Medtag: Förkläde, tofflor, lakan o handduk

Vintagemannens hemsida

För mer information kontakta Ingrid Rogblad ingrid.rogblad@studieframjandet.se 

#konservera #beredskap #mjölksyrning #folkbildning 

Kontakt

Personalfoto Uppsala Västmanland 2022
Therese Jäderberg Verksamhetsutvecklare

Liknande kurser inom Samhälle & hållbar utveckling i Västmanlands län