• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Klimatagendan – Sverige ställer om

Tillsammans med tankesmedjan Global Utmaning har vi tagit fram en utbildning om klimatomställning. Målet är att öka kunskapen om klimatkrisen och de utmaningar vi står inför.

Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Det kommer att innebära en stor samhällsförändring men, med dagens politik, kommer Sverige inte kunna klara klimatomställningen i tid.

Det är viktigt att så många som möjligt förstår vad som händer och kan bidra med lösningar. Klimatagendan ger dig kunskap att - i stort och smått - påverka samhällsutvecklingen

Tillsammans måste vi ge politikerna, oavsett partitillhörighet, mod att snabbt och effektivt fatta beslut om en rad olika klimatåtgärder. För var dag som går blir omställningen dyrare och dyrare, både i pengar, mänskligt lidande och i förlust av biologisk mångfald.  

Med hjälp av Klimatagendan kan du bilda dig en egen uppfattning om vad som är kloka beslut. Klimatagendan finns i två delar: 

  1. Klimatnyfiken - en digital baskurs om rättvis klimatomställning med internationellt perspektiv
  2. Klimatsamtal - studiematerial till studiecirklar med fokus på Sveriges väg till netto noll

Klimatnyfiken

Första delen handlar om den svåra frågan om rättvis klimatomställning. E-kursen Klimatnyfiken är den första och fristående kursdelen. Alla kan göra den själva hemma, framför datorn eller i telefonen.

Kursen är digital, tar en timme att genomföra och består av korta texter, filmer och interaktiva övningar där du får kunskap om klimatkrisen och rättvis omställning. Klimatnyfiken är även en bra grund inför nästa kursdel – Klimatsamtal.

Till Klimatnyfiken på tankesmedjan Global Utmanings hemsida

Klimatsamtal

Klimatsamtal är ett material för studiecirklar. Det är tänkt att användas i grupp med kollegorna på jobbet, medlemmarna i föreningen eller tillsammans med andra på fritiden. Klimatsamtal består av en studiehandledning som stöd för gruppens samtal och ett kurskompendium med fakta.

Studiecirkeln består av fem gruppträffar. Varje tillfälle har en tydlig form som innehåller både fakta och diskussion varvat med praktiska övningar. Till stöd finns en webbaserad enkel och konkret handledning.

Till Klimatsamtal på tankesmedjan Global Utmanings hemsida

Gratis för anmälda studiecirklar

Materialet är kostnadsfritt att använda och om du startar en studiecirkel via Studiefrämjandet kan vi hjälpa dig på olika sätt. Det kan handla om att låna en lokal, hitta fler deltagare till studiecirkeln eller kanske ordna en föreläsning tillsammans.

Starta studiecirkel

Vilka står bakom studiematerialet?

Klimatagendan som är framtagen av tankesmedjan Global Utmaning i samverkan med Studiefrämjandet och flera fack- och studieförbund.

Global Utmaning och Studiefrämjandet är partipolitiskt obundna och de andra studieförbunden har olika partipolitiska tillhörigheter så studiematerialet är i sin helhet partipolitiskt neutralt. Studiematerialet utgår  helt från aktuell forskning.

Se Global Utmaning presentera Klimatagendan - Sverige ställer om