• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Från grön öken till blomstrande paradis

Emma Wahlberg och Lovisa Skagerman förvandlade på några år en tråkigt villatomt med bara gräsmatta till en paradisträdgård med biologisk mångfald. Hör dem berätta hur och få tips på vad du kan göra hemma hos dig.

Välkomna att träffa vinnarna av Årets rikare trädgård 2020 - Emma Wahlberg och Lovisa Skagerman. Tillsammans har de skapat en levande trädgård med hög biologisk mångfald samtidigt som de hållit fast vid sitt motto att det är viktigt att vara lat i trädgården. Det är viktigt att njuta. 

När Emma och Lovisa flyttade in i sitt hus för fem år sedan bestod trädgården av 1000 m2 hårdklippt gräsmatta, några stora barrväxter och äppelträd. Sedan startade den magiska förvandlingen. Död grön yta blev till en levande mångfald som ger mat till både människor och djur.

Emma och Lovisa berättar om hur du kan planera och förvandla din trädgård till ett litet paradis. Ett tips är att starta med att inte göra någonting utan bara se vad som kommer upp om du låter din gräsmatta växa.

Emma Wahlberg är biolog och chefredaktör för Entomologisk tidskrift och Lovisa Skagerman är socionom. De började odla på en kolonilott i Stockholm för över tio år sedan och har sedan dess har det blivit åtskilliga workshops, föredrag, tidningar, böcker och tv-serier om odling.

Föreläsningen inspelad i anslutning till en föreläsningsserie som Studiefrämjandet hade tillsammans med Rikare trädgård våren 2021. Lär dig mer om mångfald och trädgård

Vill du lära dig mer om hur du kan skapa mångfald i din trädgård? Starta en studiecirkel med utgångspunkt från vår studieplan Naturligtvis.

Rikare trädgård

Utmärkelsen Emma och Lovisa fått, Årets rikare trädgård, är instiftat av projektet Rikare trädgård för att uppmärksamma inspirerande insatser för biologisk mångfald i trädgården. Rikare trädgård är