• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu
Innehållet i artikeln riktas mot Östergötlands län

Activate - tillsammans för en aktiv fritid

Activate får fler unga i rörelse och hela familjer engagerade i föreningslivet. Bakom satsningen står Studiefrämjandet, RF-SISU och Friluftsfrämjandet. Vi gör detta tillsammans med föreningar i utvalda bostadsområden i Norrköping, Motala och Finspång.

Föreningslivet har sina utmaningar

Många familjer når inte föreningslivet idag – ofta för att man inte känner till det, eller inte vet vad det innebär. Samtidigt vill många föreningar nå fler, men hindras av att det ideella engagemanget minskar. Dessutom läser vi om att barn och ungdomar lever ett alltmer stillasittande liv, vilket leder till ökad ohälsa. På alla dessa områden kan Activate göra stor nytta.

– Vi ser stora möjligheter att få med hela familjen i föreningslivet – både som aktiva, ledare och funktionärer. Föreningslivet ger både delaktighet, engagemang och en känsla av sammanhang, säger Patrik Johansson, idrottskonsulent på RF-SISU.

Med stöd av Allmänna arvsfonden har Studiefrämjandet Östergötland, RF-SISU Östergötland och Friluftsfrämjandet Region Öst gått ihop i denna satsning. Projektet är treårigt och i augusti 2021 skedde de första aktiviteterna.

Syftet med Activate är att skapa möten mellan föreningsovana familjer och bostadsområdets föreningar. Det ska leda till en samverkansmodell som sedan kan flyttas till fler bostadsområden och involvera fler föreningar. Under 2021 och 2022 har vi varit verksamma i i Klockaretorpet i Norrköping och på Charlottenborg i Motala. Från januari 2023 utökar vi verksamheten ytterligare till Väster i Motala och Marielund i Norrköping.

Alla kan engagera sig i något

– Föreningarna gör aktiviteter för barnen samtidigt som Studiefrämjandets cirkelledare pratar med föräldrarna om vad engagemang i föreningsliv innebär och kan ge. Alla behöver inte bli innebandytränare, mulleledare eller kassör. Det behövs även de som tvättar matchtröjorna, bakar något ätbart till ett möte eller skjutsar till en utflykt eller en match, säger Ulrika Vesterlund på Studiefrämjandet och projektledare för Activate.

Även föreningarna får möjlighet till utveckling genom kurser och workshops som projektet erbjuder. Och aktiviteterna genom Activate sker både genom idrott och genom att upptäcka naturen.

– Vår utomhusmiljö är en fantastisk arena för friskvård, återhämtning, utmaningar och social samvaro. Genom Activate får vi möjlighet att visa att alla är välkomna ut i naturen, säger Åsa Jonsson, aktivitetsledare på Friluftsfrämjandet.

Följ med bakom kulisserna på Activate

Film från Activate i Motala

Film från Activate i Norrköping

Kontaktinformation

Vill du veta mer om Activate och är nyfiken på ett samarbete? Kanske representerar du en kommun eller en förening och vill dra igång Activate hos er? Hör av dig så berättar vi mer!

Finspång och Norrköping

Anna Ahlstedt
E-post: anna.ahlstedt@studieframjandet.se
Telefon: 076-549 09 23

Motala

Anneli Kullenberg
E-post: anneli.kullenberg@studieframjandet.se
Telefon: 076-525 23 26

Safaa Alsawah
E-post: safaa.alsawah@studieframjandet.se
Telefon: 076-525 23 27

Om Studiefrämjandet

Studiefrämjandet är ett partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet studieförbund som bedriver folkbildningsverksamhet över hela landet. Varje år samlas över 200 000 deltagare i våra studiecirklar och kurser. Vi har en särskild inriktning på om natur, djur, miljö och kultur. www.studieframjandet.se

Om RF-SISU

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stötta de 71 förbunden och företräda idrottsrörelsen i kontakter med bland annat myndigheter, politiker och andra beslutsfattare. RF-SISU Östergötland har det regionala uppdraget att stötta och företräda förbund och föreningar i Östergötland. www.rfsisu.se

Om Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation. Sedan 1892 har vi främjat friluftslivet och värnat allemansrätten. Vi skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen, i skogen och i gläntan runt hörnet. Året runt och för alla. www.friluftsframjandet.se

Karin Larsson Verksamhetsutvecklare
 • Text: Daniel Forsberg
 • Senast ändrad: 28 januari 2021