• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Plocka svamp

Hur många ätliga svampar känner du till? Kanske är det bara Karl Johan och kantarell? Vi kan lära dig att bli en säker svampplockare. Följ med oss ut i skogen!

Det är kul att lära sig mer om svamp tillsammans med andra. Anmäl dig till en svampkurs eller en svamputflykt. Genom att se och lära av erfarna svampentusiaster blir du ännu säkrare i skogen. Kanske får du också tips på goda svamprecept.

Tack vare allemansrätten är naturen öppen för vem som helst och vi får plocka svamp överallt utom i andras trädgårdar. Visste du förresten att svamparna inte är växter? De vanliga svamparna är faktiskt djurens närmaste släktingar.

Starta en studiecirkel om svamp och matlagning tillsammans med några vänner och bekanta. På många håll i landet samarbetar vi med Svampkonsulenterna.

Fem svamptips

1. Trampa nya stigar

Olika svamparter trivs i olika miljöer, men om sommaren har bjudit på regn och hyfsad värme så går det ofta att hitta svamp i höstskogen. Konkurrensen om svamparna kan vara hård. Istället för att leta längs samma stigar som alla andra, gå in 5-10 meter i terrängen från skogsvägen eller elljusspåret. Ofta ger det bra utdelning.

2. Håll koll på förväxlingssvampar

Vissa giftiga svampar kan till utseendet påminna om läckra matsvampar. Den vita flugsvampen kan exempelvis förväxlas med champinjonen. En bra minnesregel är att inte plocka vita svampar med vita skivor under. Plocka aldrig en svamp som du känner dig osäker på.

3. Bär svampskörden rätt

Precis som andra livsmedel påverkas svampen av hur den hanteras och förvaras. Lägg den plockade svampen luftigt i en korg, alternativt i en tyg- eller papperspåse under svampturen. Undvik täta plastpåsar där svampen riskerar att bli dålig i förtid.

4. Grovrensa redan i skogen

Ta med en svampkniv med borste ut på svampturen och ta bort jord, barr och eventuella småkryp redan när du plockar svampen. Du sparar tid och vet att du får med dig fina svampar hem.

5. Läs “De giftigaste svamparna i Sverige”

Broschyren är skriven av Svampkonsulenterna i samarbete med Giftinformationscentralen. Den kan laddas ner via www.giftinformation.se och finns på 29 olika språk.

Starta en studiecirkel!

Lär dig tillsammans med andra genom att starta en studiecirkel hos Studiefrämjandet.

Beskriv verksamheten i din studiecirkel: