Cirkelledarens roll i det digitala rummet är densamma som för en fysisk studiecirkel: att involvera deltagarna och skapa ett bra samtal. Tekniken kan vara en tillgång men kan också skapa hinder för kommunikationen. Här kommer några tips för dig som vill leda en cirkel på distans.
Välj en lämplig digital plattform för era sammankomster
Det finns många verktyg för digitala möten som är lätta att använda. Välj i första hand ett som du som cirkelledare känner dig trygg med. Ett system som deltagarna redan använder har naturligtvis stora fördelar.
Om ni väljer ett system som kräver installation eller andra förberedelser, skicka i så fall ut instruktioner i god tid. Uppmana deltagarna att bekanta sig med systemet och boka gärna in ett kort möte för att testa tekniken och säga hej.
Viktigt att alla är förberedda
I digitala sammanhang är det extra viktigt att alla är förberedda inför mötet. Betona vikten av att alla gjort de uppgifter som ni kommit överens om och att alla deltagare hittar en lugn och störningsfri plats att sitta på.
Starta mötet tidigt och testa tekniken
Det är en god idé att du som cirkelledare startar mötet tio minuter tidigare. Då får alla en möjlighet att testa ljud och bild, och sammankomsten kan ändå börja i tid.
Dra dagens schema och förhållningsregler
Inled varje sammankomst med att snabbt berätta om förhållningsreglerna för mötet. Be deltagarna uppsöka en lugn vrå om de inte redan gjort det, be alla stänga av ljudet på mikrofonerna när de inte pratar, be dem lägga undan mobiltelefoner.
Berätta vad ni vill åstadkomma idag, hur tidplanen för övningar och pauser ser ut.
Incheckning
Ett bra sätt att få igång samtalet i gruppen är att köra en snabb incheckningsrunda. Hur är läget idag? Vad har man tänkt på sen senast? Gärna lite oväntade frågor för att få igång gruppen.
Få igång samtalet och involvera alla deltagare.
I ett digitalt möte är det svårare att upptäcka om någon sitter tyst. Fördela ordet rättvist och variera ordningen. Om ordet är fritt skall du vara observant på om alla uttalat sig. Lämna gärna lite tomrum i slutet av alla diskussioner innan du går vidare.
Tips för levande samtal
- I små grupper kan alla ha kameran igång. Håll ögonkontakt och fokusera på det som händer på skärmen.
- Ge tydlig återkoppling på vad som sägs och överdriv gärna kroppsspråket lite. Le, nicka och gör tummen upp. Om ordet inte är fritt kan ni använda chattfönstret för att ge tummen upp och kommentera vad som sagts.
- Dela upp er i smågrupper för diskussionsövningar. Varje smågrupp har sitt eget videosamtal. Kom ihåg att hålla tiden för återsamling.
- Använd energizers – korta pausövningar - om du märker att energin blir låg i gruppen.
- Ta regelbundna pauser. En studietimme är 45 minuter. Det är också ett lämpligt intervall mellan pauserna.
Stäng av mikrofon och kamera och lämna datorn för att göra något helt annat. Kanske lyssna på en bra låt eller gå ut på balkong eller i trädgården en sväng? Här är också möjlighet för deltagarna att kolla telefon och liknande. När ni återsamlas bestämmer ni tid för nästa paus.
Avsluta mötet
I slutet av mötet, sammanfatta vad som gåtts igenom och vad alla behöver göra inför nästa sammankomst. Avsluta gärna med en utcheckningsrunda. Hur har mötet fungerat? Vad tar man med till nästa gång?