• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Mata fågel

Lär dig om fåglar och fågelmatning med hjälp av vår studieplan som baserar sig på ornitologen Niklas Aronssons bok Mata fågel.

Ladda ned studieplanen

studieplan-mata-fagel.pdf

Om du matar fåglar bidrar du till att fåglarna klarar vintern och du får höra deras sång fram på vårkanten. Dessutom är de roliga att titta på under gråa vinterdagar.

Studieplanen Mata fågel berättar om de vanligaste fåglarna som besöker  fågelmatare och visar också hur du kan locka dit fler spännande arter. Du får lära dig om fågelarter och deras matvanor, det typiska fågelbordet samt vilka strategier fåglarna har för att överleva vintern. 

Kontakta Studiefrämjandet på din ort för att komma igång med en studiecirkel eller hör av dig direkt via vårt formulär Starta studiecirkel

Att tänka på vid fågelmatning

  • Välj feta frön som solrosfrön eller jordnötter, helst ekologiska. Och gärna fett av något slag. Hemgjorda ”fettbomber” av talg, ister, smör eller liknande. 

  • Det är bra om det finns buskar nära fågelmaten så att fåglarna kan gömma sig för rovfåglar och katter. Har du din matare på husväggen kan du hänga upp en tall- eller grankvist intill. 

  • Häng upp maten. Använd gärna fröautomater med sittpinnar eller en mesklocka, där fåglarna hänger upp och ner.
    Vid traditionella fågelbord bajsar fåglarna i maten och det sprids lätt sjukdomar och parasiter.
  • Fåglar äter oftast tidigt på morgonen och på eftermiddagen när det börjar skymma. På morgonen måste de ladda med nya fettreserver och kommer ofta till fågelbordet redan i gryningen. På eftermiddagen äter fåglarna för att klara nattens kyla. 

Vinterfåglar inpå Knuten

Sista helgen i januari varje år drar den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå Knuten” igång. Det är vår medlemsorganisation Birdlife Sverige som uppmanar alla som vill att räkna de fåglar som besöker fågelborden runt om i Sverige. På så sätt kan ornitologerna följa vilka fåglar som finns var i Sverige och om de ökar eller sjunker i antal.

De vanligast fåglarna vid fågelborden 2023

  1. Talgoxe 
  2. Blåmes 
  3. Pilfink 
  4. Domherre 
  5. Koltrast 
  6. Skata
  7. Grönfink
  8. Gulsparv
  9. Kaja 
  10. Gråsparv

Studiefrämjandet samarbetar med Birdlife Sverige. Tillsammans erbjuder vi kurser, föreläsningar och guidade fågelskådningar. 

Se fler studieplaner om djur & natur.

Se vad vi mer kan erbjuda dig som är nyfiken på fåglar.