• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu
Innehållet i artikeln riktas mot Östergötlands län

Filmkarusellen

Filmkarusellen är en satsning av Studiefrämjandet Östergötland i samarbete med Film i Öst, skapat för unga filmskapare mellan 13 och 18 år. Projektet syftar till att främja utvecklingen av unga talanger inom filmproduktion genom att erbjuda utrustning, budget och coachning för att skapa kortfilmer. Fokus ligger på lärande, utveckling och glädje i filmskapandet.

Målgrupp och fokus

Målgruppen för Filmkarusellen är ungdomar i Östergötland som vill lära sig att använda filmens magiska värld för att skapa sina berättelser. Det är ingen tävling. Fokus ligger på utveckling, lärande och att ha roligt med filmskapandet.

– Det känns fantastiskt roligt att vi tillsammans med Film i Öst har möjlighet att göra den här satsningen för unga filmskapare. Jag hoppas att många tar chansen att ansöka om en plats, säger Lina Steén, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Östergötland.

Ansökan och deltagande

Vi har begränsat antal platser och söker främst filmskaparteam bestående av 3–5 personer. Varje team får utrustning, coachning och en budget för att under karusellens gång förvandla sina idéer till magi på vita duken. Man kan också ansöka enskilt för att sättas ihop med andra sökande.

Säsongen 2024 är avslutad. Ansökningsdatum för säsongen 2025 kommer snart.

Genomförande

Deltagarna coachas via flera träffar – både fysiska och digitala. Filmkarusellen avslutas sedan med en galakväll och visning av alla de skapade filmerna.

Mer filmskapande i framtiden

Efter Filmkarusellen är de unga filmskaparna redo för andra filmprojekt som exempelvis kortfilmstävlingarna Guldsvanen och Noomaraton. Studiefrämjandet erbjuder även fortsatt stöd genom studiecirklar i film.

Säsongen 2024

Under finalvisningen på Cnema i Norrköping 18 maj bjöds publiken på de tre fantastiska kortfilmerna Dröm vidare, Pionvägen 28 och Brevinkastet. Det var spännande att se hur temat "ett oväntat möte" hade gestaltats på tre helt olika sätt.

Elias Dahlgren
Elias Dahlgren Verksamhetsutvecklare
Lina Steén
Lina Steén Verksamhetsutvecklare