• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Skapa biologisk mångfald i din trädgård

Hör Jessica Lyon och Anders Wirdheim berätta om hur din trädgård kan bli ett paradis för fåglar, fjärilar, insekter och många andra djur.

Allt liv som finns i naturen - växter, svampar och djur, har sin plats och sin funktion i ekosystemet. Hjälp fåglar, fjärilar, bin, skalbaggar och andra djur i din trädgård och få samtidigt hjälp med trädgårdsarbetet. 

Häckande fåglar söker febrilt efter bladlöss och fjärilslarver för att föda sina ungar. De utför helt kostnadsfri biologisk bekämpning av växtskadegörare i trädgården. Ett par blåmesar samlar in upp emot 10 000 insekter för att föda en kull med ungar. Skalbaggar gör så att organiskt material förmultnar. Maskarna gräver milslånga gångar under marken så att växternas rötter får syre och att regnvatten kan sjunka undan.

Bin, humlor, fjärilar och andra pollinerare är absolut nödvändiga för att vi ska få frukt och grönsaker. Och ju fler olika blommande växtarter vi ha desto fler olika arter får vi som gäster i våra odlingar. De små krypen är de bästa små trädgårdsmästarna man kan tänka sig.

Se vår digitala föreläsning med experterna Jessica Lyon och Anders Wirdheim och få tips för hur du gynnar mångfalden i trädgården.

Jessica Lyon

En eldsjäl och odlingsnörd som kan allt om trädgård och lite till, inspirerar och ger tips om hur du enkelt och smart kan maximera den biologiska mångfalden i trädgården. Jessica är en uppskattad föreläsare och folkbildare och driver OdlingsTV, en oberoende webbTV-kanal inom all slags odling och trädgård.

Anders Wirdheim

Journalist och en av landets främsta folkbildare inom fågelskådning och nominerad till Årets miljöhjälte 2020. Sitt stora natur- och fågelintresse har han haft sedan barnsben och det har knappast blivit mindre med åren. Det senaste kvartsseklet har han arbetat för Sveriges Ornitologiska Förening och då bland annat varit huvudansvarig för fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten.

Moderator är Ingrid Rogblad, Studiefrämjandet. Föreläsningen är en del av Rikare trädgård - ett samarbete mellan Fritidsodlingens Riksorganisation, Sveriges Entomologiska Förening, Biologiska Mångfaldens Dag-initiativet, Natursidan.se, Odlings-TV, Studiefrämjandet och Wild About Gardens, som jobbat med ett liknande koncept i Storbritannien i många år.