Fladdermusvandring med Stefan Viktorsson
Fladdermusvandring med Stefan Viktorsson
Ikväll erbjuder vi er en fladdermusvandring i ca två timmar. Stefan berättar om de olika fladdermössen och även hur han använder batdetektor som kopplas till smartphone för att kunna identifiera de olika arterna.
Fladdermöss spelar en viktig roll i ekosystemet genom att äta stora mängder nattaktiva insekter, bland annat mygg och skadeinsekter. På så sätt bidrar de till att hålla nere insektspopulationer som annars kan påverka både människor och jordbruk negativt. De är också indikatorarter som visar på hur naturmiljöer mår, särskilt i skogar och vid vatten.
I Kristianstad går det att stöta på flera fladdermusarter, särskilt i de äldre skogsområden och vid vattennära miljöer nära utställningscentret. De arter som ses allra oftast är vattenfladdermus, nordfladdermus, brunlångöra och dvärgpipistrell – alla typiska för sydsvenska områden med närhet till våtmarker och hålträd. Vattenfladdermusen är särskilt anpassad till att jaga över lugna vattenytor, medan dvärgpipistrellen ofta bildar stora kolonier i byggnader och är Sveriges vanligaste art på insidan av hus. Nordfladdermus (nordisk fladdermus) och brunlångöra syns också regelbundet, där nordfladdermus ofta bosätter sig under takpannor och brunlångöran föredrar större vindar och kyrkor för sina kolonier.
Plats och samling: Kristianstad Tivoliparken/Naturumsbron
Tid: 18:30
Anmäld dig, kan ställas in vid för få anmälda.
Det får inte vara alltför dåligt väder vid denna exkursionen så anmäl dig så vi kan kontakta dig vid ändring av planer.
Preliminär sluttid.
Kontakt
Mari Graneskog
Folkbildningsutvecklare Natur, Djur & Miljö
Kristianstad
mari.graneskog@studieframjandet.se
073-942 36 46
Dela sida:
Dela: