• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Klart för nytt Sweden Rock-kollo

Sweden Rock Festival och Studiefrämjandet är fast beslutna. Jämställdheten inom hårdrocken ska förbättras. Ett sätt att komma framåt är att skapa bättre förutsättningar för unga kvinnor som vill spela hårdrock. Hårdrockskollot Sweden Rock-kollo som hade premiär i somras får nu en förlängning.

- Efter årets succé har det känts självklart att kollot skulle få någon slags fortsättning. Nu kan vi glatt avslöja att beslutet är taget och planeringen tillsammans med festivalen igång, säger Jonas Kofod, utvecklingsledare för kulturområdet hos Studiefrämjandet nationellt.

Årets kollo anordnades i anslutning till Sweden Rock Festival under tre dagar i juni. Platsen var Hällevikslägret och 20 deltagare i åldern 13-17 år fick plats. Förutom hårdrocksstudier i form av både teori och praktik ingick ett studiebesök på festivalområdet där deltagarna fick komma ”behind the scenes”.

Foto: Maria G Nilsson

Sofia Lindqvist Lacinai, marknadschef och vice VD på Sweden Rock Festival om vad satsningen betyder för festivalen:

Det här kollo-samarbetet är fantastiskt på alla sätt, och det är extra roligt att det verkar vara nästan lika uppskattat av vår festivalpublik i allmänhet som av kollo-deltagarna själva. Hejaropen har vi fått både på våra sociala medier och direkt av besökarna under själva festivalen.

- Tillsammans med Nemis-scenen, som vi också gör tillsammans med Studiefrämjandet, skapar vi förutsättningar för en mer jämställd framtid inom hårdrocken i Sverige, säger Sofia.

Fler kollodagar 2019

Deltagarna i årets kollo var nöjda med allt utom en sak. Det var för kort. Studiefrämjandet och Sweden Rock Festival planerar därför för en utökning av antalet kollodagar från tre till fyra.

Intresseanmälan kan lämnas redan nu via Studiefrämjandets hemsida.

Läs mer och se vår nya film om årets kollo

 • Text: Marcus Pehrsson
 • Senast ändrad: 23 oktober 2018