• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Sweden Rock-kollo

Studiefrämjandet och Sweden Rock Festival vill skapa bättre förutsättningar för unga tjejer som älskar och vill spela hårdrock. Därför anordnas Sweden Rock-kollo varje sommar. Alla tjejer, både cis och trans, mellan 14-17 år som älskar hårdrock kan ansöka.

Rockmusiken och inte minst hårdrocken är generellt sett kraftigt mansdominerad. Inom Studiefrämjandet har arbetet för att göra musikverksamheten mer jämställd pågått sedan början av 2000-talet.

Sweden Rock-kollo, som arrangeras tillsammans med Sweden Rock Festival, är helt kostnadsfritt för deltagarna. Kollot äger rum i juni varje år.

– Rock-kollot är extremt uppskattat. Att få omfamna rockmusiken både praktiskt och teoretiskt under fyra dagar är en dröm för många unga tjejer och vi vänder oss till alla, vare sig en är cis eller trans, säger Emma Heimersson, tidigare utvecklingsledare inom musik på Studiefrämjandet riksförbundet.

Sweden Rock-kollo finansieras gemensamt av Studiefrämjandet och Sweden Rock. En del av pengarna kommer från auktioner av signerade elgitarrer från kända artister som spelat på Sweden Rock Festival.

– Tidigare kollodeltagare har varit lyriska över sin upplevelse. Är man i rätt ålder och brinner för att spela hårdrock tycker jag verkligen att man ska ta chansen att söka. Vi vågar lova att tjejerna som blir antagna kommer att utvecklas och få en upplevelse för livet, säger Sofia Lindqvist Lacinai, tidigare marknadschef och vice VD för Sweden Rock.

Bakgrunden till kollot

Redan i tidig ålder finns en rådande uppfattning om att hårdrock är något som främst är till för killar. De kvinnliga förebilderna inom hårdrocken har länge varit få. Sweden Rock-kollo är ett initiativ för att få till en förändring och uppmuntra och stötta unga tjejer att spela hårdrock.

Förutom träning i att skriva musik och att framföra den på scenen, får deltagarna också en inblick i vad det innebär att vara aktiv i musikbranschen.

Utöver Sweden Rock-kollo samarbetar Studiefrämjandet och Sweden Rock också kring festivalens särskilda scen för nya band - Nemis (New Music in Sweden). Även här pågår ett aktivt jämställdhetsarbete.

Mer om kollot

Läs mer och ansök till Sweden Rock-kollo här.

Mirjam Wallin Teamchef Musik-Kultur